28.06.2022 ob 18:00
Deli članek
Nato razmišlja kot v času hladne vojne

Peking (MOREL/FoNet) - Kitajska vlada poziva Nato, naj ne poskuša destabilizirati Azije sredi krize v Evropi, je danes dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijiang, ko je komentiral poročilo agencije Bloomberg; da bo v novem Natovem strateški dokument Kitajska označena kot sistemski izziv.

Nato mora opustiti način razmišljanja iz časa hladne vojne in prakso ustvarjanja sovražnikov. Po nesrečnih dogodkih v Evropi bi morale države Nata opustiti poskuse, da se destabilizirata  Azija in svet, je na tiskovni konferenci povedal Zhao.

Kot poroča TASS, Nato kot produkt hladne vojne in največjega vojaškega zavezništva na svetu izraža zastarela stališča o varnostnih vprašanjih in je že dolgo orodje nekaterih držav v njihovih prizadevanjih za ohranitev  hegemonije. Kitajska je zavezana neodvisni in miroljubni zunanji politiki.

Ne vmešava se v notranje zadeve drugih držav, niti ne izvaža svoje ideologije, niti ne uporablja eksteritorialnih pristojnosti, gospodarskega izsiljevanja ali enostranskih sankcij, je dejal Zhao in postavil vprašanje, kako je takšna Kitajska lahko sistemski izziv. (konec)