22.09.2022 ob 22:13
Deli članek
Referendum je odgovor na grožnje Kijeva

Sergej Lavrov

New York (MOREL/FoNet) - Vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov je danes, v New Yorku, na zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov (ZN) dejal, da so referendumi v Donbasu, Hersonu in Zaporožju odgovor na poziv ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Rusom, naj zapustijo Ukrajino. Zahodne države je označil za udeleženke v konfliktu v Ukrajini. Posebno ciničen je odnos tistih držav, ki Ukrajino oskrbujejo z orožjem in vojaško opremo ter usposabljajo pripadnike  ukrajinskih oboroženih sil, je poudaril Lavrov, je poročal Sputnik.

Cilj je očiten, ne skrivajo ga in ga promovirajo, da se bojne operacije okrepijo, ne glede na žrtve in razdejanje ter da bi razdelili in oslabili Rusijo. Takšen odnos kaže na neposredno vpletenost zahodnih držav v ukrajinski konflikt, jih dela udeležence, je dejal vodja ruske diplomacije. Namesto da bi od kijevskega vodstva zahtevali uresničitev dogovorov iz Minska, so tako Berlin kot Pariz in Washington cinično zamižali na oči pred odprtimi grožnjami Kijeva, da bo problem Donbasa rešil s silo, tako imenovani načrt B, je dejal Lavrov.

Lavrov je poudaril, da se v Ukrajini že vrsto let izvaja popolna mobilizacija prebivalstva, vključno z ženskami, da bi jih rekrutirali v vrste neonacističnih bataljonov in oboroženih sil Ukrajine. Moskva ne bo dovolila, da Zahod uporabi Ukrajino kot odskočno desko za grožnje varnosti Rusije, je dejal Lavrov. Ruski minister je med zasedanjem pozval zahodne države in generalnega sekretarja ZN Antónia Guterresa, naj objavijo imena ljudi, katerih trupla so bila razstavljena v Buchi. Še enkrat govorim v prisotnosti generalnega sekretarja in ministrov: vztrajajte, da ukrajinske oblasti naredijo elementarni korak in objavijo imena ljudi, katerih trupla so bila razstavljena v Buchi. Že dolgo prosim za to, nihče me ne posluša, nihče noče reagirati. Spoštovani generalni sekretar, prosim uporabite svojo avtoriteto, je dejal Lavrov. Britanska agencija Reuters ob tem iz govora ruskega zunanjega ministra izpostavila, da je Ukrajino obtožil ustvarjanja groženj ruski varnosti in predrznega teptanja pravic Rusov in rusko govorečih prebivalcev Ukrajine. "Lahko vam zagotovim, da tega ne bomo nikoli sprejeli," je poudaril Lavrov. Dodal je, da vse, kar je povedal na sedežu ZN, le potrjuje, da je bila odločitev o izvedbi posebne vojaške operacije neizogibna. Lavrov je še izpostavil, da so države, ki Ukrajini dobavljajo orožje in usposabljajo njene vojake, udeleženke v konfliktu, in dodal, da je namerno podpihovanje tega konflikta, za katerega je odgovoren Zahod, ne bo ostalo nekaznovano". Po govoru je Lavrov zapustil dvorano, v kateri je zasedal Varnostni svet ZN, še sporočil Reuters. (konec)