27.09.2022 ob 21:17
Deli članek
Rusi bežijo iz države zaradi mobilizacije

Almati (MOREL/FoNet) - Približno 98.000 Rusov je vstopilo v Kazahstan, odkar je ruski predsednik Vladimir Putin razglasil  delno mobilizacijo rezervistov za boj v Ukrajini, so sporočili tamkajšnji predstavniki, je poročal AP. Moški v Rusiji, ki se želijo izogniti vpoklicu v rezervo, še naprej bežijo, tako z letali kot po kopnem, največkrat v sosednje države.

Kazahstan in Gruzija, ki sta bili članici nekdanje Sovjetske zveze, sta očitno postala najbolj priljubljeni destinaciji za tiste, ki mejo prečkajo z avtomobili, kolesi ali peš. Po kopnem Rusijo zapuščajo tudi tisti, ki imajo vizume za Finsko ali Norveško. Letalske vozovnice za potovanje v tujino so kljub dramatično visokim cenam pošle v izjemno kratkem času.

Kazahstanski notranji minister Marat Akhmetzhanov je ob objavi števila ruskih državljanov, ki so prečkali mejo, izjavil, da oblasti ne bodo vrnile domov tistih, ki se želijo izogniti mobilizaciji, razen če so na mednarodnih seznamih oseb, obtoženih kaznivih dejanj. Kazahstanski predsednik Kasim-Jomart Tokajev je svoji vladi naročil, naj pomaga Rusom, ki vstopajo v državo zaradi trenutne brezupne situacije. Moramo poskrbeti zanje in zagotoviti njihovo varnost. Gre za politično in humanitarno vprašanje. Vladi sem naročil, naj sprejme potrebne ukrepe, je dejal Tokajev in dodal, da se bo Kazahstan glede sedanjih razmer pogovarjal z Rusijo. (Konec)