31.07.2022 ob 14:35
Deli članek
Rusija bo branila svoje interese na morju tudi z vojaško silo

Vladimir Putin

Sankt Peterburg (MOREL/FoNet) - Ruski predsednik Vladimir Putin je danes dejal, da bo Rusija z vsemi sredstvi odločno branila svoje meje na morju in da je njena flota pripravljena bliskovito hitro odgovoriti vsem, ki bodo posegli v njeno suverenost in svobodo.

V novi pomorski doktrini Ruske federacije smo odkrito določili meje in območja naših nacionalnih interesov. Gospodarskih in strateških. To so najprej naše arktične vode, vode Črnega, Ohotskega in Beringovega morja, Baltske in Kurilske ožine. Zagotovili bomo njihovo zaščito trdno in z vsemi razpoložljivimi sredstvi, je dejal Putin v govoru na pomorski paradi v Sankt Peterburgu.

Kot poroča Sputnik, je dodal, da se bo dobava hiperzvočnih raketnih sistemov Cirkon oboroženim silam Rusije začela v prihodnjih mesecih, pri čemer je poudaril, da so možnosti tega sistema neomejene. Putin je spomnil, da je letošnja parada posvečena 350. obletnici rojstva ustanovitelja ruske redne flote Petra Velikega. Pod njegovo vladavino si je Rusija pridobila status velike pomorske sile, avtoriteto in vpliv v svetu. Dan ruske flote se vsako leto praznuje zadnji teden julija, osrednji dogodek pa je pomorska parada v Sankt Peterburgu. Letos na paradi v Sankt Peterburgu sodeluje 47 ladij in 42 letal ter več kot 3500 pripadnikov flote. (Konec)