01.10.2022 ob 13:40
Deli članek
Severna Koreje izstrelila dve novi balistični rakete

Seul (MOREL/FoNet) - Severna Koreja je proti svojim vzhodnim vodam izstrelila dve balistični raketi kratkega dosega, so danes sporočili južnokorejski in japonski predstavniki, kar je bila že četrta izstrelitev ta teden. To naj bi bil odgovor Južne Koreje na vojaške vaje, ki jih izvajajo ZDA, Južna Koreja in Japonska, je danes poročal Radio Free Europe.

Južnokorejska vojska je sporočila, da je 1. oktobra zjutraj opazila, da je Severna Koreja izstrelila dve raketi z območja glavnega mesta Pjongjang. Japonsko obrambno ministrstvo je tudi sporočilo, da so opazili severnokorejsko izstrelitev balistične rakete. Izstrelitev je prišla dan po tem, ko so Južna Koreja, Japonska in ZDA izvedle prve tristranske protipodmorniške vaje v petih letih. Vaje so potekale ob vzhodni obali Korejskega polotoka. V začetku tega tedna so južnokorejske in ameriške vojaške ladje na tem območju izvedle štiridnevne pomorske vaje.

Severna Koreja gleda na vojaške vaje svojih tekmecev kot na priprave na invazijo in se pogosto odzove s preizkusi orožja. Obe vojaški vaji, ki so ju ta teden izvedle ZDA, Južna Koreja in Japonska, sta vključevali ameriško jedrsko letalonosilko USS Ronald Reagan in skupino bojnih plovil. Severna Koreja je izstrelila tudi rakete pred in po obisku ameriške podpredsednice Kamale Harris v Južni Koreji 29. septembra, kar je prispevalo k rekordnemu številu preizkusov orožja v tem letu. Pjongjang je izvedel tudi prvi preizkus medcelinske balistične rakete po letu 2017. (konec)