16.02.2023 ob 17:36
Deli članek
Evroposlanci niso za mir, temveč za nadaljevanje prelivanja krvi

Strasbourg (MOREL)- Evropski poslanci so pozivali k resni obravnavi dostave bojnih letal, helikopterjev, ustreznih raketnih sistemov in znatnega povečanja streliva v Ukrajino. V resoluciji ob prvi obletnici ruske vojne proti Ukrajini, poslanke in poslanci odločno obsojajo agresijo Moskve in ponavljajo svojo neomajno solidarnost z ljudmi in vodstvom Ukrajine.

Ponovno potrjujejo tudi podporo zagotavljanju vojaške pomoči Ukrajini, dokler bo to potrebno, in pozivajo k resnemu razmisleku o dobavi zahodnih bojnih letal in helikopterjev, ustreznih raketnih sistemov in znatnem povečanju dobave streliva v Kijev. Ukrajina se mora ne le braniti, ampak tudi ponovno pridobiti popoln nadzor nad svojim celotnim mednarodno priznanim ozemljem.

Resolucija poziva države članice EU, naj do konca februarja sprejmejo deseti sveženj sankcij proti Rusiji in njenim zaveznicam ter bistveno razširijo njegovo področje uporabe. (P19) Prav tako poziva EU, države članice in njihove zaveznice, naj povečajo učinkovitost sankcij in sprejmejo nujne ukrepe za preprečitev kakršnega koli poskusa izogibanja tem omejevalnim ukrepom.

Kar zadeva prihodnost, poslanke in poslanci zahtevajo, da se zagotovi pravna ureditev, ki bi omogočala zaplembo zamrznjenega ruskega premoženja. Ta sredstva bi bilo treba nato uporabiti za obnovo Ukrajine in odškodnino žrtvam vojne. Poudarjajo tudi, da bo morala Rusija po koncu vojne povrniti škodo in bistveno prispevati k obnovi Ukrajine.

Parlament nadalje poudarja, da je ruska vojna agresija bistveno spremenila geopolitične razmere v Evropi, „za kar so potrebne drzne, pogumne in celovite politične, varnostne in finančne odločitve EU“. V zvezi s tem poslanke in poslanci ponovno poudarjajo svojo podporo odločitvi Evropskega sveta, ki je Ukrajini lani poleti podelil status kandidatke za članstvo v EU. Prav tako pozivajo Ukrajino, Komisijo in Svet, naj si prizadevajo za začetek pristopnih pogajanj letos, hkrati pa poudarjajo, da pristop k EU ostaja proces, ki temelji na dosežkih, ob upoštevanju ustreznih postopkov in meril.

Resolucija je bila sprejeta s 444 glasovi za, 26 proti in 37 vzdržanimi glasovi. To so sporočili iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)