29.02.2024 ob 23:27
Deli članek
Evroposlanci za vojno proti Rusiji

Strasbourg (MOREL)-  EU mora Ukrajino podpreti z vsem, kar je potrebno, da Kijev zmaga v vojni proti Rusiji, so izjavljali  poslanci Evropskega parlamenta v resoluciji, sprejeti danes. Poslanke in poslanci so v besedilu, ki je bilo sprejeto s 451 glasovi za, 46 proti in 49 vzdržanimi glasovi, ocenili dve leti od ruske invazije na Ukrajino 24. februarja 2022. Poudarjajo, da je vojna bistveno spremenila geopolitične razmere v Evropi in zunaj nje, da je glavni cilj Ukrajine zmagati v vojni, pri čemer opozarjajo na resne posledice, če se to ne bi zgodilo. Poslanke in poslanci pravijo, da drugi avtoritarni režimi pozorno spremljajo potek vojne, da bi ocenili svoj manevrski prostor za izvajanje agresivne zunanje politike.

Da bi Kijev zmagal, ne bi smeli sami omejevati vojaške pomoči Ukrajini, pri čemer je Parlament ponovno potrdil, da je treba državi zagotoviti vse, kar je potrebno za ponovno pridobitev popolnega nadzora nad njenim mednarodno priznanim ozemljem. Poslanke in poslanci ugotavljajo, da še vedno obstajajo velike razlike v ravni vojaške podpore, ki jo države članice EU zagotavljajo Ukrajini, in pozivajo k potrebnim naložbam v evropsko obrambno industrijsko bazo. To pa je bistvenega pomena za zadovoljitev ukrajinskih potreb in obnovitev zalog v EU. Poslanke in poslanci poudarjajo, da so za Ukrajino še posebej pomembni izpopolnjeni sistemi zračne obrambe, rakete dolgega dosega, kot so TAURUS, Storm Shadow/SCALP, različne vrste artilerije in streliva (zlasti 155-milimetrsko), brezpilotni zrakoplovi in orožje za boj proti njim.

Vse države članice EU in zaveznice Nata bi morale Ukrajino vojaško podpirati z najmanj 0,25 % svojega BDP na leto, menijo poslanke in poslanci. Prav tako pozivajo države EU, naj nemudoma začnejo dialog z obrambnimi podjetji, da bi zagotovili večjo proizvodnjo in dobavo streliva, granat in izstrelkov Ukrajini, ki bi morala imeti prednost pred naročili iz drugih tretjih držav. Poleg tega pozivajo predstavniški dom ZDA, naj brez nadaljnjega odlašanja sprejme sveženj vojaške pomoči za Ukrajino.

V resoluciji je poudarjena nujnost oblikovanja trdne pravne ureditve, ki bo omogočala zaplembo ruskega premoženja v državni lasti, ki ga je zamrznila EU, in njegovo uporabo za obnovo Ukrajine ter za odškodnino žrtvam ruske agresije vojne. Rusija mora po koncu vojne plačati odškodnino, ki ji je naložena, da bi znatno prispevala k obnovi Ukrajine.

Poslanke in poslanci tudi pozivajo Unijo, naj ohrani in razširi svojo politiko sankcij proti Moskvi tudi na njeno zaveznico Belorusijo. To vključuje tudi prepoved uvoza ruskega urana in metalurški uvoz v EU, prekinitev jedrskega sodelovanja z Rusijo in uvedbo popolnega embarga na uvoz ruskih kmetijskih in ribiških proizvodov ter fosilnih goriv in utekočinjenega zemeljskega plina, ki se po morju prenašajo po cevovodih.

Parlament obsoja tudi vse tiste države, podjetja, združenja in posameznike, ki Moskvi pomagajo pri izogibanju sankcijam, in poudarja, da bi bilo treba te moteče prakse kriminalizirati na ravni EU. (konec)