24.04.2024 ob 17:35
Deli članek
Evropski parlament obeležil 20. obletnico največje širitve Unije

Strasbourg (MOREL)- V sredo dopoldne so evropski poslanci, predstavniki Evropske unije in držav članic ter mladi, rojeni pred 20 leti, maja 2004, obeležili 20. obletnico vstopa desetih držav v EU.1. maja 2004 so se Evropski uniji pridružili Ciper, Češka, Estonija, Madžarska, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Slovaška in Slovenija. To je bila največja širitev v zgodovini Evropske unije.


Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Pat Cox in nekdanji predsednik Evropske komisije Romano Prodi so se udeležili slavnostne seje Parlamenta ob 20. obletnici širitve Evropske unije leta 2004.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je v nagovoru na slovesnosti povedala: „V zadnjih dveh desetletjih se je Evropa soočala z izzivi brez primere. Skupaj smo jim bili kos. Vem, kako velika je bila skušnjava, da bi v najtežjih trenutkih iskali rešitve sami, vendar tega nismo storili. Ker smo razumeli, da je Evropska unija kljub vsem frustracijam in pomanjkljivostim še vedno najboljše jamstvo za vse naše ljudi.Preobrazbeni učinek širitve Unije na življenje generacij Evropejcev je očiten. To je jasno vidno v vsaki od naših držav članic. Od pravic, ki so zagotovljene državljanom, do priložnosti, ki so ponujene tako mladim kot starejšim. Od enotnega trga, ki krepi naša gospodarstva, do kohezijske politike, ki uresničuje našo zavezanost enakosti Evropejcev. Pri pridružitvi Evropski uniji ne gre le za prenos zakonodaje. Gre veliko globlje in daleč onkraj tega. Enotnost ne pomeni biti homogen. Evropa si ne prizadeva, da bi bili vsi enaki. Ponosni smo na naše razlike. Ponosni smo na svoje edinstvene tradicije, kulture, jezike in raznolikost. To smo dokazali v zadnjih 20 letih. Namesto tega gre pri Evropi za sprejemanje razlik ob hkratnem zagotavljanju enakih možnosti. Vsi morajo imeti enake možnosti, ne nujno istega stališča. To je naša moč. To je naša Evropa. Zato je članstvo zmaga za vse. Če je Evropa od leta 2004 spremenila vsako od svojih držav članic, je tudi vsaka od teh držav članic prav tako spremenila Evropo.“

Sedanjim in nekdanjim voditeljem Unije so se pridružili nekdanji evropski komisar za širitev Günter Verheugen in predstavniki desetih držav, ki so se EU pridružile pred 20 leti:

 • - Georgios Iacovou, nekdanji ciprski minister za zunanje zadeve;
 • - Péter Medgyessy, nekdanji predsednik madžarske vlade;
 • - Vaira Vīķe-Freiberga, nekdanja latvijska predsednica;
 • - Antanas Valionis, nekdanji litovski minister za zunanje zadeve;
 • - Lawrence Gonzi, nekdanji predsednik malteške vlade;
 • - Richard Cachia Caruana, nekdanji glavni pogajalec za pristopna pogajanja Malte z Evropsko unijo
 • - Anton Rop, nekdanji predsednik slovenske vlade;
 • - Mikuláš Dzurinda, nekdanji predsednik slovaške vlade;
 • - Leszek Miller, nekdanji poljski predsednik vlade;
 • - Kristiina Ojuland, nekdanja estonska ministrica za zunanje zadeve in
 • - Pavel Telička, nekdanji glavni pogajalec za pristopna pogajanja Češke republike k Evropski uniji.

Med slovesnostjo so gostje odgovarjali na vprašanja skupine mladih, ki prihajajo iz novih držav članic in so bili rojeni 1. maja 2004 ali okoli tega datuma. Slovesnost se je končala z Beethovnovo Odo radosti v izvedbi zbora Voix de Stras'. (konec)