23.04.2024 ob 14:13
Deli članek
Evropski poslanci odobrili trgovinske podporne ukrepe za Ukrajino z zaščito kmetov v EU

 Strasbourg (MOREL)- Evropski poslanci so danes s 428 glasovi za, 131 proti in 44 vzdržanimi podprli podaljšanje začasne opustitve uvoznih dajatev in kvot za ukrajinske kmetijske proizvode še za eno leto, do 5. junija 2025, da bi podprli državo sredi brutalne agresivne vojne Rusije. Parlament je v torek potrdil podaljšanje začasnih ukrepov za liberalizacijo trgovine za Ukrajino, hkrati pa zaščitil kmete v EU.

Pridružitveni sporazum med EU in Ukrajino, vključno s poglobljenim in celovitim območjem proste trgovine , je zagotovil, da imajo ukrajinska podjetja prednostni dostop do trga EU od leta 2016. Potem ko je Rusija začela svojo agresivno vojno, je EU uvedla avtonomne trgovinske ukrepe (ATM) junija 2022, ki vsem ukrajinskim izdelkom omogočajo dajatev prost dostop do EU. Ti ukrepi so bili leta 2023 podaljšani za eno leto, januarja pa je Evropska komisija predlagala podaljšanje začasne ustavitve za še eno leto z dodatnimi zaščitnimi ukrepi za zaščito trga EU. Med pogajanji sta Svet in Parlament dodala več ukrepov za zaščito kmetov v EU. Za Moldavijo se je parlament nedavno odločil podaljšati podobne ukrepe za eno leto.

V skladu z novo uredbo lahko Komisija hitro ukrepa in uvede vse ukrepe, ki se ji zdijo potrebni, če pride do znatnih motenj na trgu EU ali trgih ene ali več držav članic EU zaradi ukrajinskega uvoza (npr. pšenice). V okviru okrepljenih zaščitnih ukrepov za zaščito kmetov v EU lahko Komisija sproži zasilno zavoro za posebej občutljive kmetijske proizvode, in sicer perutnino, jajca, sladkor, oves, zdrob, koruzo in med. Če uvoz teh izdelkov preseže povprečje obsega uvoza, zabeleženega v drugi polovici leta 2021 ter vseh letih 2022 in 2023, se lahko carine ponovno uvedejo. V okviru dogovora o teh novih pravilih se je Komisija zavezala, da bo kmalu začela pogovore z Ukrajino o trajni liberalizaciji trgovine in da bo Parlament tesno sodelovala pri tem procesu.

Sandra Kalniete (EPP, LV) , poročevalka za zadevo, je dejala: ”Podaljšanje ukrepov podpore trgovini ponovno potrjuje solidarnost EU z Ukrajino ob soočanju z rusko agresijo. To glasovanje bo hkrati okrepilo gospodarsko odpornost Ukrajine in zaščitilo interese evropskih kmetov. Držali bomo svoje obljube – Ukrajino bomo podpirali do njene vojaške zmage in vstopa v EU in Nato.«

Svet bo zdaj moral uradno potrditi uredbo. Trenutni trgovinski ukrepi se iztečejo 5. junija 2024, nova uredba pa naj bi začela veljati takoj po tem datumu.

(konec)