15.05.2023 ob 19:58
Deli članek
Evropski poslanci se želijo o stanju prepričati na lastne oči

Irena Joveva

Bruselj (MOREL)- Evropska poslanka Irena Joveva (Renew Europe/Svoboda) je objavila poročilo o obisku delegacije odbora za kulturo  evropskega parlamenta na Poljskem med 15. in 17. majem z namenom proučitve medijske svobode.Gre za drugo misijo po obisku Madžarske med 2. in 4. novembrom lani, ko je delegacija odbora ugotovila poslabšanje akademske svobode, vključno z vsiljeno samocenzuro, in težave zaradi pritiskov in vplivov madžarske vlade na medije, sodišča, umetnost in kulturo v državi. Zaradi nenehnih pritiskov in nazadovanje svobode na Poljskem so se poslanke in poslanci odločili še za obisk Poljske.

Delegacija poslank in poslancev Evropskega parlamenta iz različnih političnih skupin, ki delujejo v okviru parlamentarnega Odbora za kulturo in izobraževanje, se bo na Poljskem od danes do srede srečala s predstavniki poljske vlade, lokalnih skupnosti, medijev, civilne družbe, akademske skupnosti in s predstavniki s področja kulture. Med drugim bodo preučevali nedavna dogajanja na področju izobraževanja, akademske, kulturne in medijske svobode na Poljskem. Poleg Varšave bodo poslanke in poslanci obiskali tudi mesto Lublin, ki je za letošnje leto proglašeno za Evropsko prestolnico mladih.

“Z obiskom na Poljskem načrtujem dobiti celostno sliko in vpogled na vplive poljske vlade na neodvisno novinarstvo, svobodo medijev in akademski svet. Vse to želim dognati s pomočjo pogovorov in iskanja odgovorov na terenu, na licu mesta, zato sem tukaj. Kljub vsemu, kar že vemo, vendarle upam, da naše ugotovitve ne bodo skladne s tistimi z naše misije na Madžarskem novembra lani, ko smo vsi prišli do zaključka, da Madžarska pod Orbanovo taktirko, z vlado, ki jo vodi stranka Fidesz, ni več demokracija v tistem polnem pomenu besede.”je izjavila Joveva.

Poleg poslanke Joveve se bodo obiska na Poljskem udeležili še predstavnice in predstavniki Renew Europe (Ilana Cicurel), Evropske ljudske stranke (Sabine Verheyen, Michaela Šojdrova, dodatni član: Tomasz Frankowski), Socialnih demokratov (Petra Kammerevert) in Zelenih (Diana Riba I Giner). (konec)