06.05.2024 ob 18:41
Deli članek
Italija namerava prekiniti schengenski sporazum s Slovenijo

Matjaž Nemec

Ljubljana (MOREL)- Evropski poslanec Matjaža Nemca se je odzval na napoved Italije o prekinitvi schengenskega sporazuma s Slovenijo. V sporočilu za javnost je zapisal: »Poteze Italije in ministra Tajanija glede schengna so izrazito politično motivirane, namenjene predvsem notranji javnosti v Italiji pred evropskimi volitvami, in jih kot take zavračam.
Nadzore na notranji meji Italija že izvaja, iz nedavnih izjav pa ni jasno, kaj naj bi ta prekinitev schengenskega sporazuma dejansko pomenila v praksi. Evropski parlament je pred iztekom mandata potrdil tako celovito reformo azilnega in migracijskega sistema kot tudi reformo schengenskih pravil, v okviru katerih je potrebno iskati odgovore na vse izzive.
Italija se je očitno odločila za izvoz odgovornosti pri upravljanju migracijske politike v Albanijo ter z grožnjo Sloveniji, kar je v nasprotju z dobrimi sosedskimi odnosi in iskrenim sodelovanjem znotraj EU. Poteze Tajanija so predstava za javnost. Ob tem pozivam Slovenijo, naj nadzorov s Hrvaško ne podaljšuje.« (konec)