17.02.2023 ob 10:50
Deli članek
Joveva bo branila medijsko svobodo

Bruselj (MOREL)- Evropska poslanka Irena Joveva (Renew Europe/Svoboda) je bila uradno izbrana za poročevalko v imenu Renew Europe za Evropski akt o svobodi medijev (angl. European Media Freedom Act – EMFA) na odboru za kulturo in izobraževanje. Poslanka Joveva je vseskozi aktivna na področju medijske svobode, varnosti novinark in novinarjev ter pravice javnosti do obveščenosti. V okvir svojega poročevalskega dela v senci bo vključila različne strokovnjake in deležnike na področju medijske svobode ter civilno družbo.

“Evropski akt o svobodi medijev bo razširil kompetence Unije na področju regulacije medijskega sektorja in s tem dodal novo, evropsko raven zaščite, ki je še kako potrebna, bo pa dopolnjevala uveljavljene obstoječe pristope na nacionalnih ravneh. Kršitve medijske svobode se vedno bolj kažejo v mnogih državah članicah, medtem ko so v nekaterih mediji popolnoma podrejeni oblastnim strukturam – tako javni kot zasebni. Aktivno nameravam pristopiti k obravnavi Akta in vanj vnesti dovolj institucionalnih varovalk ali mehanizmov, da bo zakonodaja imela čim večji vpliv na (za)varovanje medijske svobode v Evropi, je dejala Joveva. 

Odbor za kulturo in izobraževanje bo vodilni odbor na področju oblikovanja besedila akta, glavna poročevalka pa bo predsednica odbora Sabine Verheyen (EPP). To je sporočil Tilen Kozole, lokalni asistent evroposlanke Joveve. (konec)