23.04.2024 ob 17:04
Deli članek
Joveva ob izraelskih pobojih otrok v Gazi ne bo tiho

Irena Joveva v parlamentu/MOREL

Strasburg (MOREL)- Objavljlamo povzetek z današnje plenarne razprave evropske poslanke Irene Joveve (Renew Europe/Svoboda) o odzivu Evropske unije na nenehne poboje humanitarnih delavcev, novinarjev in civilistov v Gazi, ki jih izvajajo izraelske obrambne sile.
Uvodoma je poslanka izpostavila, da tokrat ne bo prikazovala grozljivih fotografij iz Gaze, kot jih je v enem od prejšnjih plenarnih nagovorov, ko je govorila o umiranju otrok v Palestini. Razlog, kot je dodala, ni strah pred morebitnimi prekinitvami v Evropskem parlamentu zaradi neupoštevanja pravil, temveč dejstvo, da se kruta realnost lahko opiše tudi s številkami.

Kot je poudarila Joveva, namreč ravno številke razkrivajo resnico, pred katero se ne morejo skriti niti tisti, ki so si nazadnje, tudi ob fotografijah, ki jih je prikazala sama, zatiskali oči:''Več kot 34. 000 mrtvih Palestink in Palestincev. Več kot 120 mrtvih novinark in novinarjev. Več kot 220 mrtvih humanitark in humanitarcev. To je realnost, ki je vedno hujša.''Ob tem je opozorila, da država Izrael svoje napade zelo ciljno usmerja v bolnišnice, na območja delovanja humanitarnih delavk in delavcev ter v novinarke in novinarje.''V obliki usodne in dokončne cenzure. Ker, kaj, če o dejanjih izraelske vlade nihče ne poroča, jih ni? Sram naj bo tiste, ki to omogočate. In sram naj vas bo, ker lahko tako mirno spremljate razpad človečnosti. Ne bom tiho.'' (konec)