07.05.2024 ob 09:56
Deli članek
Nagrada Daphne Caruana Galizia za novinarstvo

Daphne Caruana Galizia novinarska nagrada

Bruselj (MOREL)- Evropski parlament je 3. maja, na svetovni dan svobode tiska, objavil razpis za oddajo prijav za letošnjo nagrado Daphne Caruana Galizia za novinarstvo. Nagrado vsako leto podelijo za posebne dosežke na področju novinarstva, ki spodbujajo ali ščitijo ključna načela in vrednote Evropske unije, kot so človekovo dostojanstvo, svoboda, demokracija, enakost, pravna država in človekove pravice.

Predsednica Parlamenta Roberta Metsola je dejala: „Novinarji morajo biti pri opravljanju svojega dela svobodni. To je bistvenega pomena. Evropski parlament se v spomin na neustrašno novinarko Daphne Caruana Galizia vsako leto znova zaveže, da si bo prizadeval za svobodo medijev in tiska. Daphne so umorili, njena zapuščina pa živi naprej v delu novinarjev, ki se tako kot ona zavzemajo za resnico, pluralnost in pravico. Ta nagrada je namenjena njim.“

Za nagrado se lahko potegujejo poklicni novinarji in skupine poklicnih novinarjev. Njihova narodnost ni pomembna.  Predložiti morajo poglobljene članke, ki so jih mediji objavili ali predvajali v eni od 27 držav članic Evropske unije. Evropski parlament želi s to nagrado podpreti poklicno novinarstvo in poudariti, kako pomembno je za ohranjanje človekovega dostojanstva, svobode, demokracije, enakosti, pravne države in človekovih pravic.

Zmagovalca bo izbrala neodvisna žirija, sestavljena iz predstavnikov medijev in civilne družbe iz 27 držav članic ter predstavnikov Mednarodne zveze novinarjev. Nagrado vsako leto podelijo okrog 16. oktobra, dneva umora novinarke.Nagrada in denarni znesek v višini 20.000 evrov sta znak neomajne podpore, ki jo Evropski parlament izkazuje preiskovalnemu novinarstvu in svobodi tiska. Parlament je v zadnjih letih večkrat opozoril na poskuse spodkopavanja pluralnosti medijev, tako v Evropski uniji kot drugod.

Poslanke in poslanci so obsodili zlasti napade na novinarje, ki jih izvajajo politiki v številnih državah članicah. Evropsko komisijo pa so pozvali, naj pripravi zakonodajo, ki bo novinarje ščitila pred zlorabljenimi tožbami. Prva nova pravila za zaščito kritičnih glasov pred zlonamernimi pravdnimi postopki so bila sprejeta februarja 2024. Parlament je marca sprejel tudi Akt o svobodi medijev, nov zakon za zaščito novinarjev in svobode medijev v Evropski uniji.

Novinarji lahko članke do 31. julija 2024 ob 12.00 (po srednjeevropskem času) oddajo na spletnem mestu https://daphnejournalismprize.eu

Kdo je bila Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia je bila malteška novinarka, blogerka in protikorupcijska aktivistka, ki je poročala o korupciji, pranju denarja, organiziranem kriminalu, prodaji državljanstva in povezavah malteške vlade s panamskimi dokumenti. Po več grožnjah in nadlegovanju je 16. oktobra 2017 umrla v atentatu z avtomobilsko bombo. Ogorčenje javnosti, ki je bila kritična do tega, kako so uradni organi vodili preiskavo njenega umora, je privedlo do odstopa tedanjega malteškega predsednika vlade Josepha Muscata. Evropski poslanci so preiskavo označili za pomanjkljivo in decembra 2019 pozvali Evropsko komisijo, naj v zvezi s tem ukrepa. Oktobra 2023, šest let po umoru novinarke, so sprejeli resolucijo, v kateri so izrazili zaskrbljenost zaradi zanemarljivega napredka v preiskavi tega umora. Poudarili so, da je preiskava žal pripeljala do zgolj treh obsodb ter da je treba pred sodišče privesti vse vpletene. To je sporočila Saša Golob iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)