14.02.2024 ob 11:23
Deli članek
Nemec: »Zgodovinsko sprejetje paketa reform azilnega sistema!«

Matjaž Nemec

Bruselj (MOREL)-  Evropski poslanke in poslanci so danes na odbor za notranje zadeve LIBE podprli 8 predlogov uredb in 1 direktivo iz dveh paketov prenove azilnega sistema, in sicer iz leta 2016 in nato dopolnjeno iz leta 2020. Med drugimi tudi uredbo o pogojih za pridobitev mednarodne zaščite, katere poročevalka je bila do leta 2022 Tanja Fajon, nato pa Matjaž Nemec, so evropski poslanci podprli z 42 glasovi za, 24 proti ter 1 vzdržanim.»Po 8 letih težkih pogajanj, enem propadlem poskusu reforme azilnega sistema, drugemu predlogu reform iz leta 2020 ter na zgodovinskemu dogovoru iz decembra, ki je politični kompromis, z današnjim sprejetjem azilne zakonodaje na parlamentarnem odboru pišemo zgodovino,« je po glasovanju v Evropskem parlamentu poudaril Matjaž Nemec (S&D/SD) in poročevalec za kvalifikacijsko uredbo, enega izmed ključni zakonodajnih predlogov paketa.
Poslanec Matjaž Nemec je po sprejetju dejal: »Z današnjim sprejetjem paketa reform azilnega sistema lahko govorimo o koncu nekega obdobja. Evropa dobiva prenovljen azilni sistem, ki je osem let hromil delovanje EU institucij, močno polariziral evropsko politiko in javnost, bil tarča zlorab, pod velikim pritiskom pa se je zaradi odsotnosti učinkovite migracijske politike znašel tudi schengen. Današnje glasovanje je ključno, da se sprostijo ogromna pričakovanja javnosti ter pritisk na politike, EU institucije in Evropo, ki se že več let kopičijo zaradi nezmožnosti obvladovanja migracij.
Čeprav celoten paket ni popoln, smo v luči dogovora tudi v Evropskem parlamentu s cmokom v grlu sprejeli nekatere izjemno težke kompromise, kot je denimo začasen pripor mladoletnih oseb za čas mejnega postopka ter odvzem prstnih odtisov otrokom od 6. leta dalje (namesto sedaj od 12. leta). A verjamem, da v danem trenutku alternative dogovoru na mizi ni.
Nova zakonodaja prinaša tudi nekatere pozitivne premike pri obravnavi oseb, ki potrebujejo mednarodno zaščito v Evropi. V kvalifikacijski uredbi, dosjeju za katerega sem sam zadolžen, smo uspeli navkljub vsemu doseči pomembne pozitivne spremembe. Ključno je, da se bodo po novem pravila neposredno uporabljala v vseh državah članicah, saj namesto direktive sprejemamo enotne pogoje v EU uredbi, kar bo močno zmanjšalo razlike v obravnavi azilnih prošenj.
Prav tako smo uspeli povečati zaščito najranljivejših skupin. Upravičenci do mednarodne zaščite bodo na ravni EU dovoljeno enotno bivati minimalno eno oziroma 3 leta, odvisno od tipa zaščite, ta dovoljenja pa bodo morala biti izdana v najkrajšem možnem času. Po 5 letih bivanja bodo lahko vsi upravičenci zaprosili tudi za dovoljenje za dolgoročno bivanje, v ta čas pa se bo pomembno štelo celotno obdobje od vložitve prve prošnje. Prav tako smo uspeli povečati pravice upravičencev glede zdravstvenega zavarovanja, dela, šolanja in socialnih pravic, zato ocenjujem izpogajano besedilo kvalifikacijske uredbe kot velik uspeh.
Evropa potrebuje prenovljena orodja za učinkovito upravljanje z migracijami. Zakonodaja se bo pričela uporabljati čez 2 leti. Vse napore moramo sedaj usmeriti v pripravo na njihovo izvajanje, v primeru pomanjkljivosti pa te sproti odpravljati,« je še dodal Nemec.
*Evropski parlament bo o celotnemu paketu predvidoma razpravljal in dokončno sprejel na zadnji plenarni seji pred volitvami v mesecu aprilu. Zakonodaja se bo nato začela uporabljati čez 2 leti. To so sporočili iz pisarne evroskega poslanca. (konec)