27.05.2023 ob 15:51
Deli članek
O koruptivnosti predsednice komisije von del Laynove pa niti besedice

Ursula se smehlja, ker so cekinčki padli v žepe njenega moža

Bruselj (MOREL)- Evropska komisija je včeraj s v sodelovanju z državami članicami EU dosegla dogovor z razvijalcema cepiv BioNTech in Pfizer, ki bolje odraža oceno držav članic glede spreminjajočih se potreb po cepivih proti COVID-19. Obstoječa pogodba o dobavi cepiva bo spremenjena, da bi se upoštevale izboljšane epidemiološke razmere, pri čemer pa bo med drugim kljub zmanjšanju količine nabavljenih odmerkov še vedno zagotovljen dostop do najnovejše razpoložljive različice cepiva v primeru morebitnega ponovnega pojava skrb vzbujajočih različic virusa SARS-CoV-2.O korupcijskem delovanju predsednice evropske komisije Ursule von del Layen pri nabavi cepiv pa niso spregovorili ali nakazali nobene pozornosti. Očitno bo to utonilo v pozabo. Zato izjava evropske komisarke za zdravje zveni izredno puhlo. Prav tako pa niso omenili nobenih finančnih transakcij  in odgovorov, koliko bo to še naprej stalo evropske davkoplačevalce. 

»Zelo me veseli, da smo se v sodelovanju z državami članicami in v njihovem imenu z BioNTech-Pfizer dogovorili, da se dobava cepiv proti COVID-19 prilagodi spreminjajočim se potrebam. Cepiva in cepljenje so v veliki meri pripomogla k temu, da smo obvladali pandemijo. Čeprav se COVID-19 več ne šteje za izredne zdravstvene razmere na svetovni ravni, pa še vedno pomeni grožnjo, ki nas bo verjetno spremljala tudi v prihodnje. Zato je bistvenega pomena, da tudi v naslednjih letih ostanemo v pripravljenosti,« je poudarila evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides.

Evropska unija je od leta 2020 v skladu s strategijo EU za cepiva ogromno vlagala v svetovno proizvodnjo cepiv proti COVID-19. Države članice EU so zato imele v potrebnem obsegu na voljo varna in učinkovita cepiva iz širokega portfelja različnih tehnologij, kar je omogočilo primarno in poživitveno cepljenje državljank in državljanov EU, ki sta rešili življenja ter zmanjšali posledice pandemije za družbeno in gospodarsko življenje.