06.02.2024 ob 18:35
Deli članek
Odvzeli imuniteto evropski poslanki Evi Kaili

Eva Kaili/foto EP

Strasbourg (MOREL/FoNet) - Evropski parlament je poslanki iz Grčije Evi Kaili danes odvzel imuniteto, s čimer je tožilcem odprl pot za preiskavo njene vpletenosti v domnevno goljufijo 150.000 evrov iz leta 2015. Z glasovanjem, z dvigom rok, so evropski poslanci soglasno sprejeli zahtevo najvišjega organa Evropske unije za boj proti finančnemu kriminalu za odvzem imunitete nekdani podpredsednici evropskega parlamenta, ki je tudi v središču ločenega korupcijskega škandala, imenovanega Qatargate, je poročal Politico.

Kaili se glasovanja ni udeležila, je pa roko za odvzem imunitete dvignil belgijski evropski poslanec Marc Tarabella, ki je prav tako osumljen vpletenosti v škandal Qatargate. Kaili je bila obtožena zlorabe plačil iz uradnega proračuna, ko je denar nakazovala neobstoječim službam ter jemanja podkupnin iz rok več nekdanjih pomočnikov. Glede na poročilo, ki je bilo danes predstavljeno poslancem, je Kaili obtožena goljufive porabe med 120.000 in 150.000 evrov javnega denarja.  Če bo spoznana za krivo, ji po grški zakonodaji grozi od pet do 15 let zapora. 

Kaili, tako kot drugi osumljenci Qatargate, ostaja poslanka evropskega parlamenta s polnimi glasovalnimi pravicami, čeprav je obtožena sodelovanja v hudodelski združbi, korupcije in pranja denarja.

Tožilci želijo preiskati obtožbe, da eden od Kailiejinih pomočnikov sploh ni delal zanjo med letoma 2015 in 2019, čeprav je dobil za to plačilo, da so štirje pomočniki predložili lažne zahtevke za stroške in da je Kailie vzela del plače enega od pomočnikov.

Evropski parlament je danes odvzel imuniteto še dvema neodvisnima grškima poslancema. Evropski poslanec Georgios Kyrtsos je obtožen dolgovanja denarja grški državi, medtem ko je evropski poslanec Ioannis Lagos, ki je že za zapahi, obtožen spodbujanja sovraštva na podlagi spletne izjave leta 2022.. (konec)