09.02.2023 ob 20:36
Deli članek
Predsednik Zelenski: Rusija je resna grožnja evropskemu načinu življenja

Volodmir Zelenski v evropskem parlamentu/Foto Alain ROLLAND

Bruselj (MOREL)- Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v četrtek nagovoril evropski parlament na izrednem plenarnem zasedanju v Bruslju. Predsednica evropskega parlamenta Roberta Metsola je v svojem nagovoru ob otvoritvi zasedanja predsedniku Zelenskemu dejala: „Mi vemo, da se ne borite samo za svoje vrednote, ampak tudi za naše.“

„Ukrajina je Evropa in prihodnost vašega naroda je v Evropski uniji,“ je nadaljevala predsednica Metsola in dodala, da bi morala EU Ukrajini omogočiti „najhitrejši možni pristopni proces“ in ji „kot naslednji korak zagotoviti sisteme dolgega dosega in letala, potrebne za zaščito svobode, ki so jo mnogi imeli za preveč samoumevno.“

Predsednik Zelenski je v svojem nagovoru poslankam in poslancem poudaril, da Rusija poskuša uničiti ne le suvereno Ukrajino, ampak tudi evropski način življenja. kot je dodal, Evropo vidi kot celino, ki je prežeta s pravili, vrednotami, enakostjo in pravičnostjo, ter (...) kot kraj, kjer je Ukrajina trdno doma. Po drugi strani pa si Kremelj po svojih najboljših močeh prizadeva uničiti evropske vrednote, je poudaril in dodal, da se Ukrajina bori za in ščiti Evropo pred temi protievropskimi silami.

Zahvalil se je vsem Evropejcem, ki so podprli Ukrajino v boju proti ruskemu napadalcu, in vsem tistim, ki so pomagali ukrajinskim beguncem, ki so prišli v Unijo. Predsednik Zelenski je pozval Evropo in Ukrajino, naj držita skupaj in opredelita skupno evropsko prihodnost. Vendar pa je tudi poudaril, da sta za uresničitev naših sanj za naše otroke in vnuke potrebna mir in varnost. Te sanje ne bodo mogoče, če ne bomo premagali te protievropske sile, ki nam poskuša ukrasti Evropo, je zaključil.

To je bil prvi uradni obisk predsednika Zelenskega v Evropskem parlamentu, potem ko je poslanke in poslance na daljavo nagovoril na izredni seji 1. marca 2022, kmalu po tem, ko je Rusija začela vojno proti Ukrajini. Govoril je tudi na plenarnem zasedanju 14. decembra istega leta, ko je Parlament nagrado Saharova za svobodo misli za leto 2022 podelil pogumnim prebivalcem Ukrajine. To je sporočila Aleksandra B. Golob, predstavnica za stike z mediji evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)