16.02.2023 ob 21:54
Deli članek
Sramotna odločitev evropskih parlamentarcev

Ursula se smeji, ker na milijonih dolarjev in evrov sedi

Bruselj (MOREL/FoNet) - Voditelji Evropskega parlamenta so zaprli vrata in preprečili javno navzkrižno zaslišanje predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen glede njene vloge v pogajanjih o več milijard evrov vrednem sporazumu o cepivih s podjetjem Pfizer , je poročal bruseljski portal Politiko. Evropski poslanci so predsednici parlamenta prejšnji mesec predlagali, naj von der Leyenovo povabi na zasedanje parlamenta, da bi  odgovarjala  na vprašanja o največji pogodbi o cepivih v EU, podpisani na vrhuncu pandemije, pri čemer so jih zanimala predvsem sporočila, ki si jih je izmenjala z izvršnim direktorjem Pfizerja Albertom Buhrlom pred podpisovanjem.

Vendar so predsednica evropskega parlamenta in vodje vseh poslanskih skupin na današnji seji, ki je bila zaprta za javnost, zavrnili zahtevo po javni obravnavi in ​​se namesto tega odločili, da bodo von der Leyenovo zaprosili za odgovore na vprašanja poslancev kdaj v prihodnosti, kar pomeni, da so preiskovalni postopek v celoti onemogočil, navaja Politiko. Dogovorjeno je bilo tudi, da predsednica parlamenta in vodje poslanskih skupin na naslednjem srečanju predsednici evropske komisije  posredujejo pomisleke parlamentarnega odbora za covid, je povedal uradnik EU, ki je bil seznanjen z zaupnimi pogovori. To je ironičen preobrat, glede na to, da je bila polemika v zvezi s pogajanji Von der Leyen s Pfizerjem osredotočena na pomanjkanje preglednosti, je zapisal Politico.

Poslanec Evropske ljudske stranke Siegfried Muresan je zavrnil namig, da skupina ščiti Von der Leyenovo, ki je povezana z najmočnejšo frakcijo v parlamentu. "Dosegli smo širok konsenz, da smo z njo stopili v dialog in da ga moramo nadaljevati v formatu, ki je doslej deloval," je dejal Siegfried Muresan EU za Politiko.

Odločitev voditeljev EP je poraz posebnega odbora evropskega parlamenta za Covid, ki ga vodi belgijska socialistična poslanka Kathleen Van Brempt, ki je pritiskal na predsednico evropskega parlamenta Roberto Metzola, naj povabi von der Leyenovo.

Koordinator odbora za covid, nizozemski poslanec Robert Ross je dejal, da je bila danes sprejeta sramotna odločitev. "Von der Leyen je izpogajala več milijard dolarjev vreden posel z denarjem davkoplačevalcev EU in kot evropski parlament bi jo morali imeti za odgovorno, tajni sestanek, na katerem so prisotni samo vodje poslanskih skupin, pa ni odgovornost," je dejal.

Podpredsednik odbora za covid, francoski poslanec Michel Rivazi iz skupine Zelenih, je ocenil, da si vrhovi EU prizadevajo "zadevo obdržati v družini", drugi član odbora Christian Terhes pa, da je bil ustanovljen, da bi ugotovil, kaj se je zgodilo in da je morala predsednica evropske komisije von der Leyenova javno odgovoriti na vsa vprašanja.

Člani odbora za covid so želeli von der Leyenovo vprašati o  njeni nenavadni osebni vlogi, ki jo je prevzela pri pogajanjih o tem, kar se je izkazalo za največjo pogodbo o cepivu v EU doslej. Ocenjuje se, da je pogodba vredna 35 milijard evrov, če bodo odkupila vsa cepiva, to je približno 900 milijonov odmerkov cepiva z možnostjo nakupa še  dodatnih 900 milijonov. Milijoni odmerkov zdaj ležijo neporabljeni v skladiščih po vsej EU in so namenjeni smetišču. Pogajalci obupno poskušajo od Pfizerja pridobiti koncesije, da bi preklicali ali ustavili nekatere od teh pošiljk, vendar brez večjega uspeha. Glede na besedila, ki jih je objavil New York Times, je von der Leyen pred podpisom pogodbe aprila 2021 izmenjala besedilna sporočila neposredno z izvršnim direktorjem Pfizerja Albertom Buhrom. Oktobra lani je Evropsko javno tožilstvo prililo olje na ogenj, ko je sporočilo, da uradno preiskuje pogajanja o cepivu, vendar do danes od tega ni nič uresničenega. (Konec)