15.03.2023 ob 13:00
Deli članek
V evropskem parlamentu ustanovljen pododbor za javno zdravje

Strasbourg (MOREL)- Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je na današnjem plenarnem zasedanju v Strasbourgu uradno naznanila ustanovitev pododbora za javno zdravje ter poslanke in poslance, ki bodo njegove članice in člani. Pododbor za javno zdravje šteje 30 članic in članov, pristojen pa bo za vprašanja javnega zdravja, zlasti za programe in posebne ukrepe na področju javnega zdravja, farmacevtskih in kozmetičnih izdelkov, zdravstvenih vidikov bioterorizma, Evropske agencije za zdravila in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni.

Poslanka Irena Joveva vseskozi aktivno deluje na področju zdravstvene politike, enakopravnosti pri obravnavi bolnic in bolnikov v Evropski uniji ter skrbi za javno zdravje. S polnopravnim članstvom in podpredsedniškim mestom v pododboru namerava nadaljevati svoje aktivnosti z osredotočenostjo na ljudi:

''Med državljankami in državljani Evropske unije ne sme biti tistih, ki so bolj enakopravni ali bolj upravičeni do zdravljenja, drugi pa manj. Ne glede na to, od kod prihajamo in kakšne so naše osebne okoliščine, si Evropejke in Evropejci, Slovenke in Slovenci, zaslužimo dostop do zdravstvenih sistemov, ki bodo v prvi meri v korist bolnic in bolnikov. Pri tem sta pomembni tudi preglednost nakupov zdravstvene opreme in digitalizacija zdravstvenega sistema za optimalnejše delovanje. Brez zdravja nimamo ničesar, pa se tega zavedamo premalo. Zato me veseli, da bom lahko v Evropskem parlamentu še aktivnejša na področju javnega zdravja in da zanj naredimo več. Več za vsakogar izmed nas,’' je povedala Irana Joveva. To je sporočil njen tiskovni predstavnik Tilen Kozole. (konec)