01.09.2023 ob 23:46
Deli članek
Znani so finalisti za leto 2024

Benetke (MOREL)-  Na današnji slovesnosti v okviru beneškega filmskega festivala je bilo razglašenih pet finalistov za evropsko filmsko nagrado občinstva LUX 2024. To so: 20.000 vrst čebel, Odpadli listi, Adamant, Smoke sauna sisterhood in The Teachers’ Lounge. Finaliste je izbrala žirija nagrade LUX, ki jo sestavljajo filmski strokovnjaki iz vse Evrope. Pri izbiri zmagovalca sodelujejo tudi gledalci, ki si ogledajo filme, nato pa jih ocenijo na platformi nagrade LUX. Zmagovalec nagrade LUX za leto 2023 je bil izbran na podlagi kombinacije ocen evropskih poslank in poslancev in 45.000 ocen, ki so jih prispevali gledalci iz vseh koncev EU.

Finalisti:

  • 20.000 vrst čebel španske režiserke Estibaliz Urresola Solaguren pripoveduje zgodbo osemletne deklice, ki jo bega, kako jo ljudje naslavljajo. Tekom poletja v podeželski hiši, povezani s čebelarstvom, med druženjem s sorodnicami odkriva svojo spolno identiteto.
  • V filmu Odpadli listi finskega režiserja Akija Kaurismäkija se neke noči v Helsinkih naključno srečata dve osamljeni duši, ki iščeta ljubezen. Njuno srečanje zaznamujejo alkoholizem, izgubljene telefonske številke, nesporazumi in življenje na splošno, ki pač ni vedno "kot v filmih".
  • Adamant francoskega režiserja Nicolasa Philiberta je dokumentarec o edinstvenem dnevnem centru: plavajočem objektu na Seni v srcu Pariza. Lebdi na vodi, hkrati pa je sidro v času in prostoru za odrasle, ki živijo z duševnimi boleznimi. Film nas vabi, da se vkrcamo in spoznamo paciente in skrbnike.
  • Dokumentarec Smoke sauna sisterhood estonske režiserke Anne Hints pripoveduje zgodbo skupine žensk, ki se zbirajo v varnem mraku dimne savne in si delijo intimne misli in skrivnosti. V toplem zavetju se razgalijo, znebijo strahov in sramu ter si povrnejo moč.
  • The teachers’ lounge nemškega režiserja Ilkerja Çataka sledi Carli, mladi in idealistični učiteljici, ki se odloči preiskati serijo tatvin v svoji šoli. S pomočjo skrite kamere odkrije tatu, a to razkritje preseneti vse in Carlo sooči z nerešljivo dilemo

Pet nominiranih filmov bo predvajanih v kinematografih po vsej Evropi s podnapisi v vseh 24 uradnih jezikih EU.

Ko si gledalci filme ogledajo, jih lahko ocenijo na platformi nagrade LUX. Zmagovalni film bo razglašen na slovesnosti v Evropskem parlamentu marca 2024.Nagrado občinstva LUX organizirata Evropski parlament in Evropska filmska akademija v partnerstvu z Evropsko komisijo in mrežo Europa Cinema. Zmagovalca izbere ena največjih filmskih žirij v Evropi: polovico štejejo ocene evropskega občinstva, polovico pa ocene evropskih poslank in poslancev.

Evropski parlament je nagrado občinstva LUX ustanovil leta 2007, da bi pomagal distribuirati kakovostne filme iz EU, ki odražajo kulturno raznolikost v Evropi in širše ter se dotikajo tem, kot so človekovo dostojanstvo, enakost, nediskriminacija, vključevanje, tolerantnost, pravica in solidarnost. To je sporočila Saša Golob iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)