25.08.2023 ob 22:44
Deli članek
Huawei in Ericsson sta podpisala dolgoročno pogodbo o navzkrižnem licenciranju patentov

 

Shenzhen (MOREL)- Huawei in Ericsson sta podpisala dolgoročno globalno pogodbo o navzkrižnem licenciranju patentov, ki zajema bistvene patente za široko paleto standardov, kot so standardi 3GPP, ITU, IEEE in IETF za mobilne tehnologije 3G, 4G in 5G. Sporazum zajema vsakokratno prodajo omrežne infrastrukture in potrošniških naprav med podjetjema, obema stranema pa omogoča globalni dostop do patentiranih standardiziranih tehnologij druga druge.

»Veseli smo, da smo z Ericssonom dosegli dolgoročno globalno pogodbo o navzkrižnem licenciranju,« je dejal Alan Fan, vodja Huaweievega oddelka za intelektualno lastnino. »Podjetji, ki sta med tistimi, ki pomembno prispevajo k standardnim esencialnim patentom (SEP) za mobilno komunikacijo, priznavata vrednost intelektualne lastnine drug drugega in ta sporazum ustvarja močnejše patentno okolje. Dokazuje zavezo obeh strani, da mora biti intelektualna lastnina primerno spoštovana in zaščitena.«

V zadnjih 20 letih je Huawei veliko prispeval h glavnim standardom IKT, vključno s tistimi za mobilne, Wi-Fi in multimedijske kodeke. Leta 2022 je Huawei s 4505 prijavami zasedel prvo mesto na lestvici prijaviteljev Evropskega patentnega urada po številu vloženih patentnih prijav.

»Naša zaveza k deljenju vodilnih tehnoloških inovacij bo spodbudila zdrav, trajnostni razvoj industrije in potrošnikom zagotovila robustnejše izdelke ter storitve,« je dodal Fan.

Huawei je imetnik in izvajalec SEP ter si prizadeva za uravnotežen pristop k licenciranju. S podpisom tega sporazuma daje in prejema dostop do ključnih tehnologij. Fan je še povedal: »Ta sporazum je rezultat intenzivnih razprav, ki so zagotovile, da so interesi tako imetnikov patentov kot izvajalcev pošteno upoštevani.« To je sporočila Gordana Kisilak iz Huawei. (konec)