26.11.2023 ob 09:37
Deli članek
Italija, Francija in Španija morajo več narediti pri državnih financah

MIlano (MOREL/FoNet) - Italija, Francija in Španija se morajo bolj potruditi pri zmanjševanju dolga in  preprečevanju povečevanja primanjkljajev, je v pogovoru z novinarji poudarila direktorica IMF Kristalina Georgieva, je poročal italijanski dnevnik Corriere della Sera.

Fiskalni odziv teh držav na grožnjo pandemije korona virusa je bil ustrezen in pravočasen, a se je dolg glede na bruto nacionalni dohodek povečal v vseh treh državah, je poudarila Georgieva. Italija ima na tem področju težave, saj so bili odpravljeni nekateri ukrepi za podporo gospodarski rasti, proračun te države pa je treba okrepiti, saj javnofinančne prilagoditve, ki se izvajajo, še ne bodo kmalu prinesle želenih rezultatov na področju primanjkljaja. in dolga. Ob ugotovitvi, da je Francija v ugodnejšem položaju, saj je gospodarska rast v tej državi nekoliko višja, kar daje boljše možnosti za dobre fiskalne rešitve, je direktorica IMF dejala, da bo naslednje leto v Franciji leto varčevanja. Španija, ki je imela precejšnje koristi od povečanega prihodka od turistične rasti in prodaje, je na razumni poti k izboljšanju svojega finančnega položaja, je dejala Georgieva in opozorila na zaskrbljenost glede evropskega gospodarskega okrevanja.

Za razliko od ZDA. kjer je stopnja gospodarske rasti dosegla raven pred pandemijo, je rast v državah evroobmočja še vedno nižja za dva odstotka glede na obdobje pred pandemijo, je dejala Georgieva in nakazala, da je na počasnejšo rast pomembno vplivala tudi vojna v Ukrajini. Po podatkih za lani je Italija zadolžila 135 odstotkov svojega bruto nacionalnega dohodka, Francija blizu 100 odstotkov, španski dolg je okoli 95 odstotkov vrednosti celotnega letnega proizvoda države.(konec)