20.04.2023 ob 12:08
Deli članek
Potnikov na letni ravni precej več

Ljubljana (MOREL)-  Tri slovenska mednarodna letališča – Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, Letališče Edvarda Rusjana Maribor, Letališče Portorož – so imela skoraj en milijon potnikov ali več kot dvakrat toliko kot leto pred tem. Večina teh potnikov je potovala prek ljubljanskega letališča.

Prek Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je lani potovalo 0,97 milijona potnikov, kar je bilo prav tako več kot dvakrat toliko kot leto prej. 86 % vseh potnikov je potovalo z rednimi leti.

Največ izmed teh je potovalo na relacijah med Slovenijo ter Nemčijo (18 %) in Združenim kraljestvom (14 %). Število potnikov se je v zadnjem letu najbolj povečalo na relacijah z Združenimi arabskimi emirati (za skoraj šestkrat), najmanj pa na relacijah z Belgijo (za dve tretjini).

46 % potnikov na rednih letih je potovalo med Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana in letališči v EU-27, 54 % potnikov pa na relacijah med ljubljanskim letališčem in tistimi zunaj EU-27.

S posebnimi leti je potovalo okrog 14 % vseh potnikov, od tega največ na relacijah z Grčijo (38 %) in Egiptom (23 %). Število potnikov je najbolj zraslo na relacijah s Tunizijo (za skoraj dvajsetkrat), po drugi strani pa je najbolj upadlo na relacijah s Španijo (za šestino).

Polovica potnikov na posebnih letih je potovala na relacijah med Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana in letališči v EU-27, druga polovica pa na relacijah z letališči zunaj EU-27.

V primerjavi z letom prej je bilo naloženo na letala in razloženo z njih 12.468 ton blaga ali 9 % več. 96 % tega blaga je bilo prepeljanega z rednimi leti. To so sporočili iz SURS. (konec)