20.03.2023 ob 11:36
Deli članek
Uporabnikov mobilnega omrežja vse več

Ljubljana (MOREL)- Ob koncu zadnjega četrtletja lani je bilo v Sloveniji skoraj 2.675.000 uporabnikov mobilnega omrežja. Na letni ravni se je njihovo število dvignilo za 3 %. Več je bilo tako naročnikov kot predplačnikov. Rast je bila največja pri poslovnih naročnikih, in sicer 4-odstotna. Skupno je bilo iz slovenskih mobilnih omrežij zaznanih več kot 483 milijonov odhodnih telefonskih klicev. To je bilo za 3 % manj kot v istem četrtletju leto prej, pri čemer je bilo število domačih odhodnih klicev prav tako manjše za 3 %. Število mednarodnih odhodnih klicev je ostalo na enaki letni ravni. 
Skupno je bilo izmerjenih skoraj 22 milijonov ur odhodnega prometa iz slovenskih mobilnih omrežij oz. za 7 % manj kot v istem četrtletju leto pred tem. Domači promet je prav tako upadel za 7 %, mednarodni pa za 8 %. 

Poslanih je bilo skoraj 566 milijonov SMS-sporočil, kar je bilo za 7 % manj kot v 4. četrtletju 2021. Zasebni uporabniki so jih poslali za 9 % manj, poslovni uporabniki za 2 % manj. Poleg tega so uporabniki poslali tudi skoraj 31 milijonov MMS-sporočil ali približno toliko kot leto prej.

Prek mobilnega omrežja je bilo prenesenih več kot 94 milijonov gigabajtov podatkov, kar je največ doslej. Uporabniki, tako poslovni kot zasebni, so prenesli za 44 % več podatkov kot v zadnjem četrtletju leto prej. 

Ob koncu zadnjega četrtletja 2022 je bilo v Sloveniji za dostop do interneta v uporabi skoraj 683.000 širokopasovnih priključkov ali za 2 % več kot leto prej. Povečalo se je samo število priključkov z optičnim dostopom, za 9 %, in doseglo več kot polovični delež med vsemi širokopasovnimi priključki (52 %). To so sporočili iz SURS. (konec)