07.04.2024 ob 20:28
Deli članek

Gornja Radgona (MOREL)- "Na Pomurskem sejmu smo sejem lovstva, ribištva in aktivnosti v naravi vzeli pred dvema desetletjema pod svoje okrilje, kot vzamejo starši svojega novorojenega otroka. V dveh desetletjih je sicer odrastel, vendar še vedno, celo veliko bolj, potrebuje našo pomoč, saj se vključuje v svet poln pasti in stranpoti.
Ali ga bomo lahko obdržali v naši družini ali ga bo vsrkala neka nova filozofija in novo okolje, ni odvisnosamo od nas, ampak mnogih faktorjev.
13. sejem lovstva, ribištva in aktivnosti v naravi je še enkrat več dokazal, da s trdno voljo, vztrajnostjo in optimizmom ter nenazadnje tudi vizijo lahko narediš velike zgodbe. Če imaš pri tem še podporo najpomembnejših institucij, kot so Lovska zveza Slovenije, Ribiška zveza Slovenije, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in druge ter zveste razstavljavce in prijatelje v lokalnem okolju, ti to vlije tudi dovolj poguma za uspeh.Živimo v času blaginje, ko nam je dosegljivo praktično vse, a bi se morali zavedati tudi, da lahko z neodgovornim ravnanjem tudi izgubimo vse. To so še kako spoznali tisti, ki so v lanskem letu doživeli poplave in leto poprej požare.
Zato sejma lova in ribolova ne organiziramo samo zato, da bi na njem pokazali najnovejšo in sodobno opremo za te in druge dejavnosti v naravi, ampak zato, da bi spoznali pomen lova, ribolova in drugih aktivnosti v naravi za ravnovesje v ekosistemu, v katerem živimo. Letošnji sejem je ponujal številne vsebine in različno sodobno opremo, a je opozarjal tudi na vzroke naravnih nesreč in njihove posledice za prostoživeče živali na kopnem in ribe in druge živali v vodi. Predvsem pa na to, da lahko s prehitrimi in nestrokovnimi sanacijami naredimo še več škode. Več bomo pustili narave, manj bo katastrofalnih nesreč ...
Tudi tokrat so se uspešno vključili v dogajanje ljubitelji starodobnikov. Če bi znali vsi tako skrbno ravnati z naravo in naravnimi viri, kot znajo lastniki starodobnikov ravnati s svojimi konjički, bi lahko bili brez skrbi za naše vnuke.
13. sejem lova, ribolova ter aktivnosti v naravi je uspel in ga z dobrimi občutki in optimizmom zapuščajo tako razstavljavci, stroka, inštitucije in obiskovalci. V Gornji Radgoni je njegova prihodnost v dobrih rokah in verjamem, da bo odločitev o zmagovalcu odločal mimohod konkurentov, kot to naredijo jeleni, ki ne želijo trka z rogovi,« je povedal Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma ob zaključku sejma

OPREMLJENI ZA ODGOVORNO DRUŽENJE Z NARAVO
13. Mednarodni bienalni sejem ribištva, lovstva in aktivnosti v naravi, ki ima v Gornji Radgoni že dvajsetletno tradicijo, je bil tudi od petka, 5. do nedelje, 7. aprila 2024 največji praznik ljubiteljev narave v sosedski regiji štirih držav. Lovcem, ribičem, kinologom in vsem, ki prisegajo na druženje z neokrnjenim okoljem, je ponujal opremo,
oblačila in destinacije za lovski in ribiški turizem. Obiskovalcem je omogočil ugodne nakupe izdelkov iz pestrega arzenala orožja, streliva, optike, opreme, pripomočkov, oblačil in obutve za lov in ribolov, za športno strelstvo, in kinologijo. Ponujal je zamisli, izdelke in napotke za potepe, dejavnosti in bivanje v neokrnjenem okolju ter zelene  destinacije. Na voljo so bili tudi darilni program, graverski izdelki, lovski nakit, vozila, strokovna literatura, domači pridelki in izdelki.

MODRO IN ZELENO SO SEJMU PRISPEVALE VODILNE NARAVOVARSTVENE USTANOVE, ZDRUŽENJA IN DRUŠTVA
Odlične strokovne in poljudne razstave, predstavitve in dogajanje so zagotovile: Lovska zveza Slovenije, Lovsko dobrodelno združenje Diana, Lovska družina Gornja Radgona, Društvo slovenskih lovk, Ribiška zveza Slovenije, ribiške družine Gornja Radgona, Murska Sobota, Lendava, Ljutomer, Maribor in Rače, Zveza društev Moja Mura, predstavniki zvez iz območja Alpe Jadran, Center za promocijo in pospeševanje športnega ribolova in ribiškega turizma Racoon d.o.o., Ribiška družina Brežice, Društvo ljubiteljev lovske kulinarike Gadova peč, Ministrstvo za  kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za gozdarstvo in lovstvo, Kinološka zveza Slovenije, Društvo ljubiteljev ptičarjev, Strelska zveza Slovenije, Ministrstvo za obrambo, Uprava za obrambo Maribor, Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed, Turistična zveza Slovenije, Društvo gojiteljev gob Slovenije ...

ZNANJE ZA OHRANJANJE NEOKRNJENEGA OKOLJA
Tehtno je bilo tudi strokovno dogajanje. Društvo gojiteljev gob Slovenije je v petek, 5. 4. 2024 organiziralo dobro obiskan posvet »Vse o glivah in gobah«. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, Sektor za gozdarstvo in lovstvo je organiziralo okroglo mizo z naslovom Škode od divjadi. V soboto, 6. aprila je Ribiška zveza Slovenije pripravila odmeven strokovni posvet »Življenje v vodi po katastrofalnih poplavah v letu 2023«. Posvet z naslovom »Prišel je nepovabljen: BOBER« je priredil Lutra, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine. 

V ZDRAVEM TEKMOVALNEM DUHU
Sejem so spremljala tekmovanja v lovskih in kulinaričnih spretnostih in podelitve priznanj zaslužnim s področja lovstva in ribištva. Lovska družina Gornja Radgona je v soboto, 6. 4. 2024 na strelišču Hercegovščak organizirala Tekmovanje v streljanju na glinaste golobe za pokal sejma LOV. V organizaciji Lovske zveze Slovenije, Komisije za kulturo je potekalo 17. Državno prvenstvo v oponašanju jelenjega rukanja. Nedelja je postregla s tekmovanjem in rezultati Tekmovanja v kuhanju lovskega golaža in ribje čorbe. Podeljena so bila priznanja za najboljši »Slovenski ribiški produkt« in nagrade 4. mednarodnega ocenjevanja divjačinskih salam.

ZABAVNO DOGAJANJE Z IZOBRAŽEVALNO NOTO IN PLEMENITIM POSLANSTVOM
Ne le lovci in ribiči, v druženju s podobno mislečimi ljubitelji narave so uživali vsi njeni podaniki ter se pri tem izobraževali in sklepali nova medgeneracijska zavezništva za bodoče varovanje okolja. Vsak dan so se vrstili nastopi lovskih rogistov in lovskih pevskih zborov. Obiskovalci so se lahko preizkusili v strelskih spretnosti na
tematskih prostorih Strelske zveze Slovenije, Puškarstva Skobir, Lovske zveze Slovenije, Proarmisa in Ministrstva za obrambo. Občudovali so lahko spretnosti in znanja puškarskega poklica, mednarodno razstavo starodobnikov, razstavo malih živali in domorodne ribe v umetnem ribniku Ribiške zveze Slovenije. Kinološka
zveza Slovenija je pripravila vsakodnevne atraktivne predstavitve oddelka za šolanje službenih psov. Društvo slovenskih lovk je za otroke v soboto priredilo predstavo Rdeča Kapica. Svoje predane in izšolane štirinožne prijatelje je predstavilo Društvo ljubiteljev ptičarjev. Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic je obiskovalcem približala delo sokolarjev, opremo in žive ptice ujede.

AVTO-MOTO KLASIKA
Sočasna velika razstava starodobnih vozil »AVTO-MOTO KLASIKA« v organizaciji Zveze SVS – Zveze slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil je v sodelovanju s Pomurskim sejmom prikazala skrb za naravo z ohranjanjem tehnične dediščine. Posvečena je bila vsem vrstam starodobnega transporta in starodobne tehnike.Na letošnjem sejmu se je s svojimi vozili predstavilo preko 25 društev iz Slovenije, poleg slovenskih pa so sodelovali tudi številni ljubitelji starodobnikov iz Madžarske, Srbije in Hrvaške.
SEJEM V ŠTEVILKAH
Na razstavnem prostoru 9.400 m2 se je predstavilo 170 razstavljavcev iz trinajstih držav, neposredno iz Avstrije, Češke, Hrvaške, Italije, Madžarske, Poljske, Slovaške, Slovenije in Srbije. Razstavni prostor mednarodne razstave starodobnikov "AVTO-MOTO KLASIKA" je dodatno obsegal 5.000 m2 razstavnih površin. Sejem lovstva, ribištva in aktivnosti v naravi je v treh dneh navdušil več kot 12.000 obiskovalcev. To je sporočil Miran Mate. (konec)