12.09.2018 ob 22:26
Deli članek

Strasbourg/ Ljubljana, 12. september 2018 (MOREL) - Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS) je danes popoldne na rednem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta sodeloval v razpravi z naslovom „Prihodnost pokojnin: boj proti privatizaciji in krepitev javnih in splošnih sistemov socialne varnosti“.V svojem govoru je Ivo Vajgl dejal, da politiko na področju, o katerem se danes pogovarjamo, kreirajo v glavnem mlajši ljudje. Zato ni odveč opozorilo nekoga, kot sem jaz, ki sem že bil v pokoju in sem vrnil 'med žive', da je tudi mladost minljiva, da nas je čedalje več starejših in da bodo tudi tisti, ki se danes še izogibajo tehtnim razpravam in odločitvam, ki zadevajo starejšo generacijo, kmalu sami v letih, ko jih bo dohitela nizka pokojnina, šibko zdravje in ostale tegobe zrelih let.

Že danes je jasno, da se ob demografskih trendih, ki jih poznamo, ne bomo mogli več odreči znanju, izkušnjam in zrelosti starejših, ki so voljni biti aktivni tudi v poznejših letih.

V tem mandatnem obdobju smo se s problemi starejših ukvarjali bolj pogosto kot leta poprej. Iščemo mesto Evropskega parlamenta v diskurzu o tem, kako zagotoviti varno in dostojanstveno starost, dostojno višino pokojnin. Ta je seveda od države do države različna, vendar pa naj bo v okvirjih, ki zagotavljajo, da nikjer v Evropi upokojenci in starejši ljudje, ljudje s posebnimi potrebami in zdravstvenimi težavami ne bi bili potisnjeni na rob družbe, na rob ali preko roba revščine.

Vidimo, da se države članice na različne načine soočajo s temi problemi, eksperimentirajo s sistemi, prepogosta praksa pa je, da se pokojninski sistemi prilagajo zgolj trenutnim proračunskim potrebam. Ne iščimo univerzalnega in povsod uporabnega modela, vendar pa bi bilo vredno proučiti dobre rešitve in jih posnemati.“ To je sporočila Jelena Aleksić iz pisarne evropskega poslanca Iva Vajgla v Sloveniji. (konec)