12.09.2018 ob 22:29
Deli članek

Strasbourg, 12. september 2018 (MOREL)- Predsednik Komisije Jean-Claude Juncker se je zavzel, da naj EU na svetovnem odru EU nastopa in deluje enotno, brani demokratične vrednote in zavrne strupeni nacionalizem. ”Evropska unija je globalni plačnik, zato naj postane tudi globalni igralec”, je v svojem letnem poudaril predsednik Komisije in opozoril, da ”ni nobenih zagotovil, da bodo naši dovčerajšnji zavezniki to še naprej tudi jutri,” ter tako napovedal nove zakonodajne predloge za dograditev obrambne unije, varovanje zunanjih meja EU ter okrepitev evra kot mednarodne valute.”Absurdno je, da Unija plačuje 80 odstotkov uvoženih energentov v ameriških dolarjih, če samo dva odstotka teh energentov prihaja iz ZDA”, je dejal.

Juncker je še poudaril razliko med razsvetljenim domoljubjem in nezdravim nacionalizmom: ”Člen 7 je treba aktivirati, kadar sta ogrožena svoboda medijev in pravna država, saj brez svobode medijev ni demokracije. Spoštovanje odločitev sodišča ni pogojno, ampak obvezno, Evropa pa mora zaščititi svoj demokratični proces pred mednarodnimi in zasebnimi interesi.”

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je dejal: "Evropski parlament želi biti bolj kot kdajkoli v osrčju demokracije. Parlamentu moramo dati pristojnost zakonodajne pobude. Smo edini parlament na svetu, ki ne more predlagati zakonodaje. Kar zadeva Afriko, gredo ukrepi EU v pravo smer, toda potrebujemo več virov: najmanj 50 milijard evrov, da bi lahko Afričanom ponudili priložnosti v njihovi domovini in ustavili migracije", je dodal. To je sporočilla tiskovna služba evropskega parlamenta. (konec)