11.09.2018 ob 18:48
Deli članek

Strasbourg, 11. september 2018 (MOREL)- Grški premier Aleksis Cipras je v torek sodeloval v razgreti razpravi o prihodnosti Evrope  s poslanci Evropskega parlamenta in podpredsednikom Evropske komisije Valdisom Dombrovskisom. Premier Cipras je izpostavil napore grške vlade na področju socialne zaščite ter prizadevanja, s katerimi se je Grčija izvila iz gospodarske krize. Spomnil je, da do razprave prihaja v času, ko se zaključuje osemletno obdobje izvajanja programov fiskalne podpore Grčiji. Naštel je številne težave, s katerimi se je spopadla Grčija, med drugim zelo visok javni dolg, beg možganov in migrantsko krizo. Po besedah Ciprasa je Grčija vse te izzive premagala in danes beleži več kot 2-odstotno gospodarsko rast, bori se proti izogibanju plačila davkov, proti korupciji v zdravstvu in pri javnih naložbah.

“Grčija in grški narod sta v zadnjih letih dokazala, kako zelo globoko predana  sta ideji evropske enotnosti”, je dejal. Hkrati je opozoril, da je pristop, s katerim se je EU spopadla »z gospodarsko, migrantsko in varnostno krizo, pokazal veliko vrzeli in protislovij, ki se lahko prelevijo v strukturno krizo za Evropsko unijo”.

“Volitve v Evropski parlament maja 2019 bodo še pomembnejše kot običajne volilne bitke”, je dejal Cipras. “To bo bitka vrednot in načel. V tej bitki imajo vse  napredne, demokratične in proevropske sile dolžnost, da si stojijo ob strani. Ne smemo dopustiti, da Evropa zdrsne nazaj v preteklost”, je sklenil.

Številni poslanci in podpredsednik Komisije Dombrovskis so pohvalili napore premiera Ciprasa glede reševanja dolgoletnega spora z Nekdanjo jugoslovansko republiko Makedonijo in dodali, da sta predsednika vlad obeh držav lahko vzor. Poudarili so tudi ključno vlogo Grčije pri zagotavljanju in ohranjanju stabilnosti regije. Nekateri so izpostavili, da je Evropska unija prispevala k okrevanju Grčije. Drugi pa so menili, da ne smemo pozabiti trpljenja grškega naroda v zadnjih osmih letih. To je sporočila tiskovna služba evropskega  parlamenta. (konec)