11.09.2018 ob 22:31
Deli članek

Bled, 11. september 2018 (MOREL) – Zaključil se je 13. Strateški forum Bled (BSF), največji in vsebinsko najmočnejši Forum doslej, ki je postregel s 30 raznovrstnimi razpravami, razpravljalci in relevantnimi temami. Na Forumu je sodelovalo 1200 gostov iz več kot 60-ih držav.

Državni sekretar Andrej Logar je ob zaključku Foruma izpostavil dejstvo, da Strateški Forum Bled postaja ključno stičišče v tem delu Evrope za izmenjavo in poglobljen pogovor o najpomembnejših temah, ki so v tem trenutku na agendi ne samo mednarodnih odnosov, temveč družbe kot celote. Med vrhunci letošnjega BSF je izpostavil panel z Michelom Barnierjem, glavnim pogajalcem EU za Brexit, ki je ponudil precej resne premisleke o prihodnosti odnosov med EU in Veliko Britanijo ter s tem v zvezi nakazal smer, v kateri bo EU delovala v prihodnje.

Z organizacijo BSF si želimo zgraditi vključujočo družbo politikov, članov civilne družbe in gospodarstvenikov, ki se zberejo na Bledu z namenom promovirati vrednote solidarnosti, vzajemnega spoštovanja in razumevanja ter pripravljenost vključiti se v zahtevne razprave, s ciljem pridobiti odgovore na najbolj pereča regionalna in globalna družbeno-politična vprašanja. Želimo si tudi, da bi pod "blagovno znamko BSF" dogodki potekali skozi celo leto in predstavljali uvod za vsakoletno srečanje septembra na Bledu. Zametki takšnega delovanja so se pokazali že letos.

Drugi dan BSF so se razprave na različnih panelih sicer osredotočale na prihodnost EU in dejavnike, ki nas v EU povezujejo, na skupno – globalno delovanje za trajnostno prihodnost, na klimatske spremembe, digitalno transformacijo družb, mediacijo v novem multipolarnem svetu, kibernetsko varnost, 20. obletnico Rimskega statuta Mednarodnega kazenskega sodišča, na usodo človeka v tehnološki dobi in prihodnost Zahodnega Balkana.Prihodnji, 14. BSF bo potekal 2. in 3. septembra 2019. To so sporočili iz zunanjega ministrstva. (konec)