11.09.2018 ob 08:27
Deli članek

Ženeva, 11. september 2018 (MOREL)– V Ženevi se je včeraj začelo 39. redno zasedanje Sveta OZN za človekove pravice (SČP). Gre za zadnje redno zasedanje v okviru aktualnega članstva Slovenije v SČP, ki mu obenem letos predseduje stalni predstavnik RS v Ženevi veleposlanik Vojislav Šuc. Slovenija bo aktivno sodelovala v razpravah in pogajanjih o posameznih resolucijah, ki bodo obravnavane tekom zasedanja.

Tokratno zasedanje SČP bo prvo, na katerem bo nastopila nova visoka komisarka OZN za človekove pravice Michelle Bachelet, ki je štiriletni mandat nastopila s 1. septembrom. Pričakuje se, da bo visoka komisarka s svojim prvim nastopom na SČP obširneje predstavila svojo vizijo in prioritete dela.

Zasedanje je tradicionalno osredotočeno na stanje na področju človekovih pravic po državah, med katerimi bodo v ospredju Burundi, Jemen, Mjanmar, Nikaragva, Sirija, Srednjeafriška republika, Sudan in Venezuela.

Na dnevni red zasedanja je uvrščena tudi panelna razprava, namenjena obeleževanju 70. obletnice sprejema Konvencije OZN za preprečevanje genocida.

Na tematskih področjih bodo izstopala področja dostopa do čiste pitne vode in sanitarij, pravice kmetov in delavcev na podeželju, pravice staroselcev, zaščite novinarjev in pravice migrantov. Slovenija bo na zasedanju skupaj z drugimi državami članicami Platforme za izobraževanje za človekove pravice pogajala resolucijo o Svetovnem programu za izobraževanje za človekove pravice.

V okviru zasedanja bodo organizirani interaktivni dialogi z različnimi nosilci tematskih mandatov posebnih postopkov SČP. Slovenija bo posebno pozornost namenila razpravam o pravicah starejših, dostopu do varne pitne vode in povračilnim ukrepom zoper civilno družbo. Prav tako so predvidene razprave z nekaterimi nosilci posebnih postopkov po posameznih državah, med katerimi izpostavljamo predstavitev poročil preiskovalnih komisij za Mjanmar, Burundi in okupirana palestinska ozemlja ter predstavitev poročila skupine strokovnjakov za Jemen.

Zasedanje SČP se bo zaključilo 28. septembra 2018. To so sporočili iz zunanjega ministrstva. (konec)