19.05.2019 ob 19:36
Deli članek
Žagar v Varšavi brez polfinala

Ljubljana, 19. maja 2019 (MOREL)– Najboljši slovenski speedwayist Matej Žagar, ki tekmuje z licenco AMZS, je bil na uvodni dirki svetovnega prvenstva v speedwayu na Poljskem najhitrejši v petkovih kvalifikacijah, a sinoči se mu na Narodnem štadionu v Varšavi pred več kot 50.000 gledalci ni uspelo prebiti v polfinale. Zbral je sedem točk in osvojil 10. mesto. Zmagal je Danec Leon Madsen, ki letos prvič celo sezono nastopa na dirkah svetovnega prvenstva.

Serijski slovenski državni prvak v speedwayu Matej Žagar se je vpisal v zgodovino dirk za svetovno prvenstvo, saj je bil prvi, ki je zmagal v petkovih kvalifikacijah, ki so letos prvič na sporedu svetovnega prvenstva. Žagar je z natančno vožnjo blizu notranjega roba proge dosegel najhitrejši čas kroga in je tako lahko prvi izbiral startno številko in s tem startni položaj. Odločil se je za dva starta z notranjega startnega mesta, saj je bilo to v preteklosti najboljše startno mesto. A iz svoje odločitve Žagar ni naredil dobička: v vožnjah, v katerih je startal s tega položaja, je osvojil le eno točko. V prvi vožnji je bil zadnji, v peti vožnji, v kateri je imel lepe možnosti za uvrstitev v polfinale, pa je osvojil tretje mesto, kar  je bilo premalo za uvrstitev med osem najboljših. A kakor koli je bila peta vožnja odločilna, je Žagar boljše izhodišče zapravil v drugi vožnji, ko je bil tretji za novincema v svetovnem prvenstvu Poljakom Kolodziejem in Angležem Lambertom, ki je nastopil kot nadomestni voznik namesto Američana Hancocka (ta je zaradi ženine bolezni prekinil svoje nastope).

Najbolj se je Žagar izkazal v svojem tretjem nastopu, ko je z modrega (B) startnega mesta premagal vse tri tekmece: poznejšega zmagovalca dirke Danca Madsna, branilca naslova svetovnega prvaka Angleža Woffindna in Avstralca Doyla. Z drugim mestom v četrti vožnji – premagal ga je Zmarzlik, Žagar pa je bil boljši od Avstralca Frickeja, ki je nastopil namesto poškodovanega Poljaka Janowskega in Slovaka Vaculika, je imel vse možnosti, da se uvrsti med osmerico, a zgolj točka za tretje mesto v peti vožnji je bila premalo. Zbral je namreč sedem točk, kar je zadostovalo za 10. mesto, za uvrstitev v polfinale bi potreboval točko več. Enako število točk je namreč zbral tudi Vaculik.

V izločilnih vožnjah je bil najboljši Dudek, ki je zmagal kar v štirih vožnjah, enkrat pa je bil tretji in je zbral 13 točk. Drugi je bil Danec Iversen z 11 točkami, tretji pa povabljeni poljski voznik Smektala, ki je tako odlično izkoristil ponujeno priložnost za dokazovanje med najboljšimi.

Iz polfinalnih voženj so se v finale uvrstili Danca Iversen in Madsen, Šved Lindgren in domačin Dudek, v finalu pa je vse ugnal Leon Madsen. Zanimivo je, da je Madsen svojo edino zmago v posamični vožnji dosegel prav v finalu. Drugi je bil Lindgren, ki je najbolje startal, a v drugem krogu naredilo napako, šele tretji pa Dudek. Poljaki so tako v Varšavi spet ostali brez domačega zmagovalca.

Druga dirka letošnjega svetovnega prvenstva bo dirka za Veliko nagrado Slovenije, ki jo v soboto, 1. junija 2019, na Stadionu Matije Gubca v Krškem organizira AMD Krško. V zvezi z njo bi vas radi spomnili, da bo novinarska konferenca z organizatorji največjega motošportnega spektakla pri nas in najboljšimi slovenskimi speedwayisti v torek, 21. maja 2019, ob 11. uri v AMZS. Več: https://www.amzs.si/o-amzs/medijsko-sredisce/vabilo-medijem

Končni vrstni red dirke za VN Poljske: 1. Madsen: 13 točk, 2. Lindgren: 15, 3. Dudek: 16, 4. Iversen: 14, 5. Smektala: 10, 6. Zmarzlik: 10, 7. Lindback: 10, 8. Lambert: 8, 9. Vaculik: 7, 10. Žagar: 7, 11. Sajfudinov: 6, 12. Woffinden: 6, 13. Doyle: 5, 14. Kolodziej: 4, 15. Laguta: 4, 16. Fricke: 3

Vrstni red v SP (1/10): 1. Dudek 16 točk, 2. Lindgren 15, 3. Iversen 14, 4. Madsen 13, 5. Zmarzlik 10, 6. Lindback 10, 7. Smektala 10, 8. Lambert 8, 9. Žagar 7, 10. Vaculik 7, 11. Woffinden 6, 12. Sajfutdinov 6, 13. Doyle 5, 14. Laguta 4, 15. Kolodziej 4, 16. Fricke 3 točke. To je sporočila Anita Drev, vodja odnosov z javnostmi AMZS. (konec)