21.02.2024 ob 18:33
Deli članek

Dve zmagi Jorgića nista bili dovolj za četrtfinale

Busan (MOREL)- V osmini finala ekipnega svetovnega prvenstva v Busanu v Južni Koreji je slovenska moška reprezentanca izgubila proti Danski z 2:3. Po dobrih treh urah dvoboja je v slovenski izbrani vrsti do dveh zmag prišel Darko Jorgić, praznih rok pa sta ostala Peter Hribar in Deni Kožul.

Slovenska moška reprezentanca je še drugič v petih mesecih morala priznati premoč danski izbrani vrsti, ki je na ekipnem evropskem prvenstvu v Malmöju v skupinskem delu tekmovanja zmagala s 3:1, tokrat, v Busanu pa s 3:2. Začetek je bil za izbrance Andreje Ojsteršek Urh najboljši možni, saj je Darko Jorgić brez izgubljenega niza zanesljivo premagal tretjega danskega igralca Tobiasa Rasmussen (730.).

V drugem dvoboju je Peter Hribar (266.) nudil več kot dostojen odpor Andersu Lindu (28.), najbolje uvrščenemu danskemu igralcu na svetovni lestvici. Potem ko je prvi niz izgubil na sedmi točki, je drugega dobil na razliko, blizu uspeha pa je bil tudi v tretjem in četrtem nizu, vendar je oba izgubil na razliko. Dvoboj po moči drugih igralcev svojih reprezentanc, Denija Kožula (145.) in Jonathana Grotha (29.), je pripadel danskemu reprezentantu, ki je Logatčanu moral priznati premoč le v tretjem nizu, medtem ko je preostale tri dokaj zanesljivo dobil.

Svojo dobro formo na letošnjem svetovnem prvenstvu je Jorgić potrdil tudi proti Lindu, vendar se je moral za zmago pošteno potruditi. Prvi niz je sicer gladko dobil, tako kot tudi drugega Danec, v tretjem in četrtem pa je bil v končnici bolj miren 25-letni Hrastničan.

O napredovanju v četrtfinale je tako odločala tekma med Hribarjem in Rasmussenom. V četrtem nizu je bil Hribar že na pragu zmage, saj je vodil z 9:7, toda do konca niza, čeprav je Ojsteršek Urhova pri njegovem vodstvu z 9:8 vzela minuto odmora, ni osvojil niti točke. Pod vtisom izgubljenega četrtega niza je Hribar začel petega, v katerem je Danes povedel že s 6:1, kar je bilo na koncu dovolj za njegovo prvo zmago v Busanu.

»Zagotovo je to najbolj boleč poraz do zdaj. Imel sem vse v svojih rokah, 9:7 v četrtem nizu ob mojem vodstvu z 2:1, a na koncu žal ni bilo dovolj. Ekipi lahko rečem samo kapo dol, dihali smo en za drugega in se res približali četrtfinalu. Kapo dol Darku, ki je bil znova igralec, na katerega smo se lahko zanesli vsako tekmo. Deni je pokazal tudi zelo dobro igro in zmagal na pomembnih tekmah, da smo se uvrstili med najboljših 16. Zagotovo danes ne bo enostavno, vendar pa gremo dalje in verjamem, da se nam bo vse to poplačalo v prihodnje,« ni skrival svojega razočaranja 24-letni Hribar.

»Imeli smo možnosti za zmago, žal nam je danes ušla. Ampak najprej moram reči, da sem ponosen, kako se je celotna ekipa danes borila od začetka do konca. To zadnjo tekmo smo bili res kot prava ekipa, na klopi glasni, dali svoj maksimum, se borili od začetka do konca, tudi ko smo bili v zaostanku. Na žalost se nam ni izšlo, Danska je zmagala zasluženo, imela je tudi malce več sreče, ampak to je šport. Osebno sem prvi dvoboj odigral zelo prepričljivo, Rasmussen ni imel nobenih možnosti, da bi prišel do zmage. Ves čas sem bil agresiven in tudi taktično tekmo dobro odigral. Tekme z Lindom so vedno 50:50, gre za igralca med prvih 30 na svetu, tako da sem se moral potruditi in biti od začetka do konca osredotočen na vsako točko. Vedel sem, da moram premagati oba svoja nasprotnika, da ostanemo v igri za napredovanje, ampak kot rečeno, se ni izšlo. Uvrstili smo se med 16 najboljših reprezentanc na svetu, za kaj več se nam ni izšlo in iskreno upam, da se po lestvici uvrstimo na OI v Pariz, kar je bil naš osnovni cilj,« je po tekmi z Danci dejal Jorgić.

»Veliko smo razmišljali o tem, v kakšni postavitvi začeti tekmo, kajti nasprotne ekipe se v glavnem osredotočajo le na Denija in Petra, proti Darku pa lahko igrajo brez pritiska. Verjetno, pa še nekaj časa ne bom prežvečila tiste minute odmora pri Petrovem vodstvu z 9:8 v četrtem nizu, čeprav sam pravi, da je bil v tistem trenutku izgubljen in da jo je potreboval. Isto so dejali tudi ostali fantje, ampak kaj, ko je nasprotnik v tistem delu odigral boljše in za razliko od Petra zadel tja, kamor je želel,« je po porazu svojih izbrancev dejala selektorica Andreja Ojsteršek Urh, ki je nekaj besed namenila tudi morebitni uvrstitvi na OI v Pariz.

»Tu so že zaokrožila imena šestnajstih držav, ki naj bi igrale v Parizu. Na tem seznamu smo tudi mi, ampak uradna lestvica bo prišla ven šele v začetku marca, zato ne bi želela ničesar prehitevati. Seveda bi bilo lepše, če bi se uvrstili v četrtfinale in bi s tem odpadli vsi dvomi, toda uvrstitev med najboljših 16 je očitno trenutno naša realnost. Mislim pa, da smo s tem dosegli najboljšo uvrstitev na ekipnih svetovnih prvenstvih, kar je tudi lep uspeh, ki bo še toliko večji, če bo to dovolj tudi za odhod na olimpijske igre.«

Pred tekmo s Slovenijo je Danska v kvalifikacijah za uvrstitev v osmino finala s 3:1 premagala Madžarsko. V četrtfinalu se bo v četrtek pomerila z Južno Korejo. Preostali pari so: Kitajska - Japonska, Francija - Portugalska in Tajvan - Nemčija.

Za največje presenečenje je v osmini finala poskrbel Tajvan, ki je aktualne evropske prvake, Švede, premagal s 3:2.

Slovenija – Danska 2:3

Darko Jorgić – Tobias Rasmussen 3:0 (5, 5, 7), Peter Hribar – Anders Lind 1:3 (-7, 9, -9, -10), Deni Kožul – Jonathan Groth 1:3 (-7, -6, 9, -5), Darko Jorgić – Anders Lind 3:1 (5, -5, 9, 9), Peter Hribar – Tobias Rasmusssen 2:3 (6, -8, 11, -9, -8).

Preostali izidi osmine finala: Kitajska – Romunija 3:0, Avstrija – Japonska 0:3, Indija – Južna Koreja 0:3, Francija – Poljska 3:0, Hrvaška – Portugalska 1:3, Švedska – Tajvan 2:3, Iran – Nemčija 0:3.

To je sporočil Miha Štamcar. (konec)