22.05.2023 ob 22:36
Deli članek
Jorgić do dveh zmag v enem dnevu

Darko Jorgič

Durban (MOREL)- Na svetovnem prvenstvu v Durbanu je Darko Jorgić v drugem krogu premagal Portugalca Tiaga Apolonia s 4:1 (-9, 9, 8, 6, 9). Že pred tem je bil s Čehom Tomašem Polanskym uspešen tudi v igri dvojic, kjer sta bila s 3: 0 (7, 9, 5) boljša od italijanske dvojice Mihai Bobocica in Niagol Stoyanov. Žal ni bila nagrajena dobra igra Denija Kožula. Zanj je bil usoden usoden Japonec Yukiya Uda, ki je zmagal s 4:1 (7, 16, -7, 9, 9). V drugem krogu sta izpadli tudi Ana Tofant in Katarina Stražar. S s 3:0 (7, 6, 5) ju je premagala tajvanska dvojica Huang Yi-Hua in Chen Szu-Yu.

Neugodni Apolonia je že lani na evropskem prvenstvu v Münchnu pošteno namučil Jorgića, ki je do zmage prišel šele v sedmem nizu, in to z 12:10. Pred tem je 37-letni Portugalec vodil s 3:2 v nizih. Tudi v Durbanu se je Apolonia pokazal za nevarnega nasprotnika, kar je potrdil z zmago v uvodnem nizu. V drugem je bil Portugalec prav tako blizu zmagi, saj je vodil z 9:7, toda ko je bilo to najbolj potrebno, je 24-letni Hrastničan pokazal vse svoje znanje. Čeprav je tretji niz dobil z 11:8, je pred tem vodil že z 10:5, v četrtem pa je po vodstvu s 7:6 dosegel štiri zaporedne točke. Zelo izenačen je bil tudi peti niz, v katerem je Apolonia še vodil s 5:3, nato pa je pobudo prevzel Jorgić, ki je izkoristil svojo drugo zaključno žogico.

»Morda res v prva dva niza stopil nekoliko preveč nervozno, toda ko sem tudi z malce sreče dobil drugi niz, sem se sprostil in prevladoval do konca dvoboja. Vsekakor je Tiago vedno neugoden igralec, dobro zapira igro, vendar se dvignil svojo igro na višjo raven, spustil sem se v igro in mu nisem dovolil, da bi igrala na hitre točke, česar mu nisem dovolil. Vesel sem te zmage in uvrstitve med 32 najboljših,« je po zmagi dejal najboljši slovenski namiznoteniški igralec, ki se bo v tretjem krogu pomeril z Alexisom Lebrunom, 19-letnim nadarjenim francoskim igralcem, ki je že na 19. mestu svetovne lestvice ITTF.

»Z Alexisom Lebrunom bova igrala prvič, sem pa že igral z njegovim mlajšim bratom Felixom. Kljub temu vem, kako igra, prav tako on ve, kako igram jaz. Moral bom igrati agresivno, ne bom smel delati napak na prvih žogicah, vračanju servisa … Vsekakor gre za neugodnega nasprotnika z veliko različnimi kombinacijami. Če se bom hitro navadil na njegovo igro, bo toliko boljše zame,« pa je Jorgić dejal o svojem nasprotniku v osmini finala SP.

V popoldanskem delu tekmovanja je še enkrat s svojo igro navdušil Kožul (158.), ki je pošteno namučil štiri leta mlajšega levorokega Uda, ki je v prvem nizu po zaostanku točke (5:6), Logatčanu prepustil le še točko. Popolnoma drugačen je bil drugi niz, v katerem je Uda prišel do dveh zaključnih žogic, obe je Kožul ubranil, tako kot tudi tretjo in četrto. Nato je imel sam trikrat priložnost za izenačenje v nizih, Japonec pa je na koncu le izkoristil peto. Nesrečno izgubljen niz ni zaustavil Kožula, ki je v tretjem nizu nadigral svojega nasprotnika, v četrtem pa je vodil z 9:8, vendar je Uda s tremi zaporednimi točkami povedel s 3:1 v nizih. V petem nizu je bil Kožul še bliže osvojenemu drugemu nizu, saj je zaostanek dve točk (5:7) spremenil v vodstvo z 9:7, toda z neugodnimi servisi je Japonec najprej izid izenačil, nato pa na Kožulov servis osvojil še dve točki in prišel do zmage. V prvem krogu je Kožul s 4:3 premagal še enega Japonca, Muzikija Oikawo.

V dopoldanskem delu programa je Jorgić s klubskim soigralcem pri Saarbrücknu, Polanskym že po dobrih dvajsetih minutah ugnal Bobocica in Stoyanova. Nekaj več težav sta imela le v drugem nizu, ki se je končal na razliko. Njuna nasprotnika v osmini finala bosta Kitajca Shidong Lin in Gaoyuan Lin, ki sta v drugem krogu premagala Slovaka Jakuba Zelinka in Lubomira Pišteja.

Tofantova in Stražarjeva, ki sta bili v prvem krogu s 3:2 boljši od tajske dvojice Orawan Paranang in Suthasini Sawettabut, sta v začetku popoldneva v drugem krogu morali priznati premoč tajvanske dvojice Huang Yi-Hua in Chen Szu-Yu. Tajvanki sta s 3:0 premagali že na lanskem marčevskem turnirju v Dohi.

»Preprosto nama ne ležita, za razliko od prve tekme proti Tajkama pa sva naredili tudi kakšno lastno napako preveč,« je poraz na kratko komentirala 24-letna Tofantova, njena klubska soigralka v Mengšu, dve leti mlajša Stražarjeva pa je dodala: »Nisva našli pravih rešitev v igri. Videlo se je, da sta močnejši od naju, bili sta tudi bolj stabilni v svoji igri, medtem ko sva midve delali preveč napak.«

 To je sporočil Miha Štamcar. (konec)