03.01.2024 ob 14:49
Deli članek
Jorgić namučil prvega igralca sveta

Darko Jorgić

 

Doha (MOREL)- V prvem krogu turnirja WTT Finals v Dohi, na katerem je zbranih vseh šestnajst najboljših igralcev svetovne lestvice ITTF, je Darko Jorgić šele po hudem boju moral priznati premoč Kitajca Fan Zhendonga. Prvi igralec sveta in aktualni svetovni prvak je zmagal s 3:2 (-7, 7, 7, -17, 8).

Žreb se je resnično še enkrat več poigral z najboljšimi slovenskim namiznoteniškim igralcem, saj mu je že v prvem krogu namenil najboljšega na svetu. »Ne preostane mi drugega, kot da se s tem pomirim, se osredotočim na svojo igro in kar bo, bo. Če bom želel z njim igrati enakovredno, bom moral prikazati svojo najboljšo igro, ki sem jo v tem trenutku sposoben igrati. Vsako točko bom moral odigrati sproščeno, na svojem maksimumu,« je po žrebu dejal 25-letni Hrastničan, ki se je svoje napovedi dan pozneje tudi držal.

Že v prvem nizu je nakazal, da Fanu, ki ga je do zdaj dvakrat premagal, ob tem pa mu ni prepustil niti niza, ne bo lahko. Povedel je s 5:1, vodil tudi s 7:4, in čeprav je Fan hitro prišel na dve točki zaostanka, je Jorgić spet pobegnil za tri točke (9:6) in nato izkoristil že svojo prvo zaključno žogico za svoj prvi osvojeni niz proti številki najboljšemu igralcu sveta.

V drugem nizu sta bila tekmeca izenačena do šeste točke, z dvema zaporednima je Fan pobegnil na 8:6, Jorgić se mu je še približal na točko zaostanka, s tremi zaporednimi pa je Kitajec izid izenačil na 1:1. Tudi v tretjem nizu je bil Fan tisti, ki je bil večinoma v prednosti, do odločilne prednosti pa je spet prišel v končnici niza.

Najbolj dramatičen je bil četrti niz, v katerem je Jorgić povedel s 3:0, že na tretji točki je Fan izid izenačil, prvič pa je povedel pri izidu 7:6. Kitajec je vodil tudi z 9:6 in imel dve zaključni žogici za končno zmago, toda Jorgić se ni predal. Ubranil je obe, prišel nato sam do prve za izenačenje v nizih, v pravem maratonu pa je Fan vodil s 17:16, po minuti odmora pa je Hrastničan dosegel tri zaporedne točke.

V odločilnem petem nizu je Jorgiću dobro kazalo do izida 7:5, s štirimi zaporednimi točkami pa je Fan prevzel vajeti igre v svoje roke in ni več dovolil, da bi se mu Hrastničan približal. Na točko zaostanka je še prišel, zadnjič pri 8:9.

»Dvoboj je bil resnično spektakularen, oba sva igrala zelo dobro, žogica je bila veliko na mizi, toda na koncu to ni bilo dovolj za Fan Zhendonga, čeprav sem v petem nizu še vodil s 7:5. Malo mi je v ključnih trenutkih manjkalo tudi sreče, ki je bila bolj na strani tekmeca. Čeprav sem izgubil proti prvemu igralcu sveta, je prisotna žalost, saj bi lahko ta dvoboj tudi dobil. Na žalost tudi nisem imel sreče z žrebom, ampak vseeno, pomembno je, da sem v leto 2024 vstopil z dobro formo. Po dolgem času sem odigral spektakularno tekmo, zato zdaj lahko v miru čakam na prihodnje turnirje in če bom ponavljal podobne igre, bodo prišli tudi rezultati,« je svojo igro proti najboljšemu igralcu sveta ocenil Jorgić.

Fan Zhendong bo v četrtfinalu igral z Nigerijcem Quadrijem Aruno (16.), ki je po preobratu s 3:2 (-7, -2, 8, 10, 10) ugnal Brazilca Huga Calderana (5.).

Vseh 16 igralcev finalnega turnirja bo nato od 8. do 13. januarja v Dohi nastopilo še na prvem turnirju WTT Star Contender v letu 2024. Jorgić je v Dohi edini slovenski igralec, medtem ko bosta Deni Kožul in Peter Hribar svojo pot na turnirjih WTT začela v ZDA, kjer bosta nastopila na turnirju Feeder Corpus Christi.

To je sporočil Miha Štamcar.(konec)