05.05.2024 ob 19:16
Deli članek
Jorgić po preobratu v drugi krog turnirja v Džidi

Darko Jorgič

Džida (MOREL)- V prvem krogu glavnega turnirja Saudi Smash v Džidi, z nagradnim skladom dva milijona ameriških dolarjev, je Darko Jorgić s 3:2 (-9, -13, 6, 8, 9) premagal Francoza Cana Akkuza. Njegov nasprotnik v drugem krogu bo v ponedeljek, ob 12.45, mladi Avstralec Nicholas Lum.

Čeprav se je 26-letni Francoz, 135. igralec svetovne lestvice ITTF, na glavni turnir uvrstil preko kvalifikacij, je pošteno namučil najboljšega slovenskega namiznoteniškega igralca. Da se Hrastničanu obeta težak dvoboj, je nakazal že uvodni niz, v katerem je Akkuzu povedel s 3:0. Čeprav je Jorgić že na tretji točk izid izenačil in povedel s 7:5, je Francoz prišel do kar treh zaključnih žogic, drugo pa je nato tudi izkoristil.

V drugem nizu je bil Jorgić, na svetovni lestvici je zdaj na 17. mestu, tisti, ki je prišel do treh zaključnih žogic, a jih je Akkuzu ubranil, nato pa sam prišel do treh, četrto pa je le zaključil v svojo korist. Toda po zaostanku dveh nizov se je Jorgić le zbral in v četrtem nizu vodil od začetka do konca. Povedel je s 6:0, nato pa niz mirno pripeljal do konca. Tudi v drugem nizu je bil Jorgić večinoma v vodstvu, izenačeno je bilo le pri 1:1 in 4:4, v precej težjem položaju pa je bil v petem nizu. Akkuzu je vodil do sedme točke, ko je Jorgić v petem nizu izid prvič izenačil. Francoz je povedel še z 8:7, v končnici pa je Jorgić le strl njegov odpor.

»Na koncu šteje le zmaga in niti ni pomembno, proti komu je bila dosežena, ne na kakšen način. Akkuzu je resnično pokazal zelo dobro igro, očitno se je poznalo, da je igral v kvalifikacijah in se je že prilagodil tukajšnjim razmeram. Sam sem se ves čas boril s pogoji, ki so nekoliko drugačni. Ampak kot rečeno, štejejo le zmage in tudi na ta dvoboj gledam le pozitivno. Na koncu sem odigral, kot je bilo treba,« je po zmagi v prvem krogu dejal Jorgić, ki ga v drugem krogu čaka 18-letni levoroki Lum (40. na svetovni lestvici), ki je izkušenega, 36-letnega Portugalca Marcosa Freitasa (14.) premagal s 3:0 (9, 6, 7).

»Luma ne poznam, z njim še nisem igral, toda glede na to, da je s 3:0 premagal Freitasa, samo pove, da gre za odličnega igralca. Še enkrat se je pokazalo, da ni pomembno, kako visoko je nekdo na svetovni lestvici. V vsakem primeru bom moral dvigniti raven svoje igre in upam, da se bom uvrstil med najboljših 16,« je pred jutrišnjim obračunom z Avstralcem dejal Jorgić.

V Džidi je igral tudi Deni Kožul, ki je prišel do tretjega, zadnjega kroga kvalifikacij, nastop na glavnem turnirju pa mu je preprečil Španec Alvaro Robles. Pred tem je premagal Portoričana Briana Afanadorja in Pang Yew En Koena iz Singapurja. To je sporočil Miha Štamcar. (konec)