16.05.2024 ob 20:31
Deli članek
Po Pesotski Tokićeva boljša še od Musajeve in Altinkayeve

Sara Tokić

Sarajevo (MOREL)-  Pravi podvig je v prvem delu olimpijskih kvalifikacij v Sarajevu uspel Sari Tokić, ki je po zmagi v prvem krogu skupine H, ko je bila s 4:2 (9, 4, -12, -9, -9, -12) boljša od Ukrajinke Margarite Pesotske, v drugem krogu s 4:0 (4, 5, 4, 7) premagala Latvijko Sabino Musajevo, v tretjem krogu pa je s 4:2 (7, -11, -6, 7, 7, 11) na kolena spravila še Turkinjo Sibel Altinkayo. V svoji skupini je osvojila prvo mesto in bo igrala v drugem krogu olimpijskih kvalifikacij, žal pa to ni uspelo Ani Tofant, ki je v prvem krogu izgubila proti Italijanki Giorgii Piccolin z 1:4 (-10, -7, -5, 8, -8), danes pa z 2:4 (-9, 9, 6, -12, -3, -7) še proti Hrvatici Hani Arapović.

Šele sedemnajstletna Tokićeva (281. na svetovni lestvici ITTF) je nase opozorila že prvi dan, ko je premagala 16 let starejšo Pesotsko (75.), ki je v svoji bogati karieri med drugim osvojila dve srebrni in tri bronaste kolajne na evropskih prvenstvih. Da njena zmaga ni bila naključje, je potrdila že danes dopoldne, ko je brez večjih težav ugnala dvajsetletno Musajevo, ki niti v enem trenutku ni ogrozila zmage slovenske državne prvakinje.

Ker je v drugi tekmi drugega kroga skupine H Pesotska s 4:0 (11, 10, 7, 8) premagala Altinkayo, je bilo jasno, da bo o napredovanju Tokićeve v izločilne boje odločala njena tekma s 30-letno Turkinjo, 104. na svetovni lestvici. Za zanesljivo uvrstitev v drugi krog bi Tokićevi zadoščala že dva osvojena niza, toda nečakinja nekoč najboljšega slovenskega namiznoteniškega igralca, Bojana Tokića, je izkušeno Altinkayo celo premagala. Prvi niz se je začel po njenih željah, v drugem in tretjem je bila boljša Turkinja, toda v nadaljevanju dvoboja je Tokićeva vajeti igre vzela v svoje roke in prišla do zaslužene zmage.

Ker je v dopoldanskem obračunu Arapovićeva (126.) s 4:1 presenetila prvo postavljeno nosilko olimpijskih kvalifikacij, Giorgio Piccolin, je bilo jasno, da bi morala Tofantova Hrvatico premagati brez izgubljenega niza, v primeru njene zmage s 4:1 pa bi odločale osvojene točke.

Manj uspeha je proti 75. igralki svetovne lestvice ITTF imela Ana Tofant (273.). V prvem nizu je imela priložnost, da bi povedla, vendar je končnica pripadla Italijanki, ki je nato brez večjih težav dobila drugi in tretji niz. Najvišje uvrščena Slovenka na svetovni lestvici je četrti niz dobila, v petem pa je bila spet boljša Giorgia Piccolin, ki bo danes dopoldne v skupini A igrala s Hrvatico Hano Arapović, s katero se bo popoldne pomerila še Tofantova. Žal se ji je zalomilo že v prvem nizu, toda zato je drugega in tretjega rešila v svojo korist in vprašanje je, kako bi se dvoboj končal, če bi bila v končnici četrtega niza bolj zbrana.

»V zadnjem letu dni, kar nisem bila selektorica slovenske ženske reprezentance, je Sara predvsem postala bolj mirna, ves čas se je držala taktike, veliko boljše je tudi njeno delo nog in resnično si zasluži vse čestitke,« Vesna Ojsteršek, ki spet vodi slovensko žensko reprezentanco, ni skrivala navdušenja nad odličnimi igrami Tokićeve, pohvalila pa je tudi Tofantovo.

»Ana je začela prvi dvoboj s Piccolinovo, in če bi v prvih dveh nizih, ko je Italijanka povedla z 2:0, dobila vsaj en niz, bi bilo vse skupaj lahko tudi drugače. V obeh nizih je imela Piccolinova veliko 'pardonov', ampak tako se je pač razpletlo, tako da bi morala proti Arapovićevi zmagati s 4:0 ali morebiti s 4:1, nato pa bi odločale točke. Žal ji to ni uspelo, vendar tudi njena igra ni bila slaba. Nasprotno, tako kot Sara je bila od prve do zadnje točke vodljiva, držala se je taktike, ampak Sari ji uspelo, njej žal ne.«

S kom bo igrala Tokićeva v izločilnih bojih, bo znano šele pozno zvečer. V Pariz se bosta uvrstili finalistki drugega kroga olimpijskih kvalifikacij, ki finalnega obračuna ne bosta igrali ter zmagovalka tekme za tretje mesto. Vse druge čaka še tretji krog tekmovanja, spet pa bosta na koncu nagrajeni le finalistki.

»Težko je reči, kakšne so Sarine možnosti v nadaljevanju kvalifikacij, toda na takšnem turnirju so izkušenejše igralke pod večjim stresom in morda je prav tu njena priložnost. Igrala bo lahko neobremenjeno in zakaj tega ne bi izkoristila v svojo korist. Veliko bo odvisno tudi od žreba, je pa tako, da slabih igralk ne bo več, toda če bo ohranila mirno glavo, in če bo še naprej igrala tako dobro, ker njene žogice letijo zelo dobro, imajo rotacijo in gredo lepo od loparja, se lahko marsikaj zgodi,« je optimistično razpoložena Ojsterškova.

To je sporočil Miha Štamcar. (konec)