16.05.2024 ob 10:25
Deli članek
Sara Tokić na olimpijskih kvalifikacijah premagala Pesotsko

Sara Tokič

Sarajevo (MOREL)- Prvi dan olimpijskih namiznoteniških kvalifikacij, ki potekajo v Sarajevu, je za največje presenečenje poskrbela 17-letna Sara Tokić, ki je s 4:2 (9, 4, -12, -9, -9, -12) premagala Ukrajinko Margarito Pesotsko. Druga slovenska predstavnica na olimpijskih kvalifikacijah, Ana Tofant, je svoji prvi tekmi na turnirju izgubila proti Italijanki Giorgii Piccolin z 1:4 (-10, -7, -5, 8, -8).

Aktualna slovenska državna prvakinja, Sara Tokić, ki je na svetovni lestvici ITTF na 281. mestu, je hrabro začela dvoboj s 16 let starejšo Pesotsko (75.), vendar je bila v končnici uvodnega niza nekoliko premalo zbrana. Drugi niz je prepričljivo dobila Ukrajinka, ki je bila v svoji bogati karieri dvakrat druga na evropskem prvenstvu, prav tako pa je osvojila še tri bronaste kolajne, eno z ukrajinsko reprezentanco, toda v maratonskem tretjem nizu je Tokićeva poskrbela za preobrat. Čeprav z veliko manj izkušnjami je bila bolj mirna tudi v nadaljevanju dvoboja in prišla do pomembne zmage, ki ji daje upanje na izločilne boje.

Danes bo Tokićeva v skupni H igrala še z Latvijko Sabino Musajevo in Turkinjo Sibel Altinkaya. Včeraj je bila Altinkaya s 4:0 (4, 5, 4, 7) boljša od Musajeve.

Manj uspeha je proti 75. igralki svetovne lestvice ITTF imela Ana Tofant (273.). V prvem nizu je imela priložnost, da bi povedla, vendar je končnica pripadla Italijanki, ki je nato brez večjih težav dobila drugi in tretji niz. Najvišje uvrščena Slovenka na svetovni lestvici je četrti niz dobila, v petem pa je bila spet boljša Giorgia Piccolin, ki bo danes dopoldne v skupini A igrala s Hrvatico Hano Arapović, s katero se bo popoldne pomerila še Tofantova.

V izločilne boje se uvrstijo najboljši dve igralki iz dvanajstih predtekmovalnih skupin. To je sporočil Miha Štamcar. (konec)