20.06.2023 ob 07:33
Deli članek
Slovensko izbrano vrsto čaka težko delo

Denis Kožul in Darko Jorgič/ fotoworldtabletennis

 

Krakov (MOREL)- S slovesno otvoritvijo se bodo jutri v Krakovu na Poljskem začele tretje evropske igre. Med sodelujočimi bo tudi slovenska namiznoteniška reprezentanca. Njeno prvo ime bo Darko Jorgić, ki bo drugo postavljeni nosilec, ob njem pa bodo slovenske barve branili še Deni Kožul, Peter Hribar, Miha Podobnik, Katarina Stražar in Ana Tofant, ki bo z lokostrelcem Denom Habjanom Malavašičem nosilka slovenske zastave na jutrišnji otvoritvi.

V posamični konkurenci bosta nastopila Jorgić in Kožul, ki bo s Katarino Stražar igral tudi v mešanih dvojicah ter Tofantova. Za slovensko moško izbrano vrsto bo izredno pomembno ekipno tekmovanjem, kjer se bosta Jorgiću in Kožulu pridružila še Hribar in Podobnik, kajti prvo mesto že prinaša uvrstitev na olimpijske igre v Parizu.

»Evropske igre bodo za nas vsekakor pomembne, saj že prinašajo vozovnico na olimpijske igre. Realno so prvi favoriti Nemci, zelo močni so Švedi, tu so še Francozi, toda kot večna optimistka verjamem tudi v našo ekipo. Če bi Darku uspelo dobiti obe posamični tekmi, bi potrebovali le še eno zmago, ali v dvojicah ali pa Deni premaga koga od višje rangiranih tekmovalcev na svetovni lestvici. Ampak vse skupaj bo zelo težko, kajti z Darkom se že od februarja potikava po tem planetu in čutim njegovo utrujenost. Morali ga bomo malo zaustaviti, ga 'resitirati', toda ko igra za Slovenijo, ga je težko zaustaviti, da bi se odpočil. Kakorkoli že, pred njim je Krakov, za njim še WTT Star Contender v Ljubljani, nato pa bo moral počivati. Vsaj štirinajst dni o njem ne bom želela ničesar slišati, ker ga bo resnično nujno odpočiti, da se bo lahko v miru začel pripravljati na novo sezono,« je o svojem varovancu dejala Andreja Ojsteršek Urh, selektorica slovenske moške reprezentance, ki se zaveda, da bo moral v olimpijski sezoni še izboljšati kakovost svojega treninga.

»Darko potrebuje 'močno' žogico, vemo pa, da v Evropi ni prav veliko igralcev, ki bi mu to omogočili. Imam stike, da bi šel na priprave v Južno Korejo, vabijo ga tudi na Japonsko, toda ne smemo pozabiti, da z ženo pričakujeta otroka, zato bo težko oditi v Azijo. Verjetno se bomo morali nekje v Nemčiji zasidrati, ali pa pridružiti Švedom, da bo prišel do bolj kakovostnih žogic, prav tako pa bo potrebno narediti načrt tekmovanj do Pariza. V Krakovu bo seveda v vlogi enega od favoritov, in če mu bo igra stekla, se ničesar ne bojim. Upam le, da bo začutil dvorano, da bo dovolj spočit, in če se bo to zgodilo, bo lahko vrhunski rezultat,« je Ojsteršek Urhova dejala o možnosti Jorgića v posamični konkurenci. Kaj pa pričakuje od Denija Kožula?

»Deni se je predlani ob najbolj nepravem času poškodoval, kar mu je vzelo nekaj mesecev treningov, nato se mu je spet ponovila, tako da je izgubil stik s svetovno elito in ni pridobival točk na svetovni lestvici. Namesto da bi bil med prvih 80 igralcev sveta, je kar naenkrat padel na 150. mesto in potem je vse toliko težje. V letošnji sezoni za njim ni najboljša bundesliga, je pa zato na svetovnem prvenstvu odigral vrhunski namizni tenis, tistega, ki ga zna, kajti on ima resnično vse predispozicije, da bi bil v vrhu. Tisto, kar bo najbolj potreboval v Krakovu, bo malo sreče v žrebu.«

Kot rečeno bo prvo slovensko ime Jorgić, ki je prejšnji teden v Lagosu na turnirju WTT Contender nepričakovano izpadel že v prvem krogu. Zanj je bil usoden Kitajec Sun Wen. »Včasih ni slabo izgubiti prvega obračuna na kakšnem od turnirjev, da ne letiš previsoko in se spustiš na realna tla. Zdaj spet vem, da se moram na vsak obračun maksimalno pripraviti, ta poraz pa mi je dal dodatno motivacijo za Krakov. Pomembno bo, da bom z glavo v vsakem dvoboju. Res je, da sem v ožjem krogu za osvojitev kolajne, zato bom moral do petka, ko se začno posamični obračuni, dvigniti raven svoje igre in pokazati, iz kakšnega testa sem. Ob Trulsu Möregardhu, ki bo prvi nosilec, bo še nekaj konkurentov za najvišja mesta. Zagotovo sta to Nemca Ovtcharov in Dang Qiu. Odločalo se bo do zadnje točke, na koncu pa bo zmagal tisti, ki bo z glavo najbolj pri stvari,« je pred začetkom evropskih iger dejal Jorgić, ki se zaveda, da bodo evropske igre, tudi zato, ker ekipno prvo mesto prinaša nastop na OI 2024, evropsko prvenstvo v malem.

»V posamični konkurenci bo edina dobra stvar, da v njej lahko nastopata le po dva iz iste države, bo pa vrhunska konkurenca. Nekaj izkušenj z evropskih iger že imam, ko sem pred štirimi leti v Minsku izgubil v prvem krogu. Tudi tokrat pričakujem, da mi v prvem krogu ne bo lahko, to se je pokazalo že v Nigeriji. V ekipnem tekmovanju se vsi zavedamo, da so kvalifikacije za OI. Dejansko bo težko priti do prvega mesta, prvi favoriti bodo Nemci, tu so Švedi, Francozi, ki so korak pred nami, toda če pokažemo vrhunske igre, ki smo jih sposobni, lahko naredimo korak naprej in se morda uvrstimo v polfinale,« je še dodal aktualni evropski podprvak in trinajsti igralec svetovne lestvice.

Z manj ambicijami v Krakov potuje ženski del slovenske reprezentance, ki jo bo prvič vodil nekdanji reprezentant Gregor Komac. »To bo res moja prva akcija na klopi slovenske reprezentance in to na akciji, ki je zelo pomembna. Težko je govoriti o pričakovanjih, čeprav obe dekleti dobro poznam, z Ano pa že nekaj let igrava skupaj v mešanih dvojicah. Tudi s Katarino smo bili v zadnjem času že večkrat skupaj in prepričal sem se lahko, da sta obe lahko zelo močni. Od obeh si želim, da prikažeta dobro igro, bo pa seveda veliko odvisno od žreba. V prvi vrsti od obeh pričakujem borbo, zavzetost, potem pa bomo videli. Uspeh bo že vsaka zmaga. Pričakujemo lahko, da bo konkurenca zelo močna, in da bodo vse najboljše igralke prisotne na evropskih igrah,« je o pričakovanjih slovenskega ženskega dela ekipe povedal Komac.

To je sporočil Miha Štamcar. (konec)