29.05.2024 ob 15:03
Deli članek
31. maja obeležujemo svetovni dan brez tobaka

Ljubljana (MOREL)- Vsako leto 31. maja obeležujemo svetovni dan brez tobaka, ki je letos posvečen preprečevanju vpliva tobačne industrije na otroke in mladostnike  in v Sloveniji poteka pod geslom »Otroci in mladostniki v primežu tobačne industrije«.

Industrija uporablja številne zavajajoče taktike, da bi otroke in mladostnike pritegnila k uporabi novih tobačnih in nikotinskih izdelkov, še posebej pomembno vlogo imajo pri tem številne privlačne arome in obsežen marketing v digitalnih medijih. Med mladostniki v Sloveniji uporaba novih tobačnih in nikotinskih izdelkov narašča, kar je zelo zaskrbljujoče. Ti izdelki namreč vsebujejo nikotin, ki je ena najbolj zasvojljivih drog, otroci in mladostniki so bolj kot odrasli dovzetni za razvoj zasvojenosti. Zasvojenost vodi v vseživljenjsko uporabo teh izdelkov. Poleg tega ima nikotin tudi pomembne škodljive učinke na razvoj možganov pri mladostnikih. V Sloveniji imamo uveljavljene že številne učinkovite ukrepe nadzora nad tobakom, letos pa smo v zakonodajo dodali pomembne ukrepe za zmanjševanje uporabe tobačnih in nikotinskih izdelkov, predvsem med mladimi. Najpomembnejša med novimi ukrepi je prepoved arom v elektronskih cigaretah, saj so arome eden ključnih razlogov med mladimi za poseganje po teh izdelkih.

V Sloveniji že več desetletij z različnimi ukrepi in aktivnostmi omejujemo uporabo tobačnih in povezanih izdelkov. »Letos smo se ponovno pridružili najnaprednejšim državam v EU in širše, saj je pred kratkim,  24. aprila, stopila v veljavo novela Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki s strožjimi ukrepi naslavlja nove tobačne in nikotinske izdelke,« je povedala Valentina Prevolnik Rupel, ministrica za zdravje . Na podlagi Delegirane direktive Komisije (EU) 2022/2100 so od 24. maja 2024, ko se je zakon začel uporabljati,  v Sloveniji prepovedane  značilne arome (npr. sadja, začimb, zelišč, alkohola, bombonov, mentola, vanilje…) v ogrevanih tobačnih izdelkih. Z nacionalnim ukrepom – prepovedjo vseh arom, z izjemo tobačnih, tudi v elektronskih cigaretah in njihovih tekočinah z nikotinom in brez nikotina pa se bomo po koncu prehodnega obdobja, 24. aprila 2025, pridružili na tem področju najnaprednejšim državam članicam EU, in sicer Estoniji, Litvi, Latviji, Danski, Madžarski, Nizozemski in Finski.

Z omejevanjem arom želimo zaščititi zdravje vseh, predvsem pa otrok in mladostnikov, med katerimi uporaba teh izdelkov strmo narašča in je precej višja kot med odraslimi. »Med ukrepi, s katerimi želimo zaščititi otroke in mladostnike, je tudi popolna prepoved vsakršnega oglaševanja in promocije tobačnih in povezanih izdelkov, vključno s prepovedjo prodaje prek spleta oz. na daljavo, ki je v Sloveniji v veljavi že od leta 2017, vendar pa je za učinkovitejše izvajanje potreben enoten pristop po celotni EU. Zato se je Slovenija pridružila pobudi Latvije in v skupnem pismu s še enajstimi državami članicami pozvala Evropsko komisijo k strožjim skupnim ukrepom, vključno s prepovedjo arom v elektronskih cigaretah za vse države članice in prepovedjo čezmejne prodaje na daljavo ne samo za tobačne, temveč tudi za nove povezane izdelke po celotni EU. Le tako bomo lahko učinkoviteje zaščitili zdravje vseh, predvsem pa mladih, pred škodo, ki jo povzročajo novi tobačni in nikotinski izdelki,« je dodala Valentina Prevolnik Rupel, ministrica za zdravje. (konec)