01.04.2024 ob 19:47
Deli članek
Brata Štern blestela v Grčiji in na Poljskem

Lorena Lorber Fijok/ foto Aleš Oblak

Ljubljana (MOREL)- Pretekli teden so slovenski reprezentanti in reprezentantke v tujini znova prikazali nekaj odličnih predstav. Junak finala grškega pokala je bil Tonček Štern, ki je z blokom Olympiacosu zagotovil 18. pokalni naslov, na Poljskem se je izkazal njegov brat Žiga Štern, odlična pa je bila v Grčiji tudi Lorena Lorber Fijok.

Olympiacos je prejšnji teden slavil zmago v finalu grškega pokala. Ekipa iz Pireja je v izjemno napeti tekmi s 3:2 premagala ekipo AONS Milon in se pokalnega naslova veselila 18. v zgodovini. Junak srečanja je bil slovenski reprezentant Tonček Štern, ki je Olympiacosu zmago zagotovil z blokom v petem nizu, ki se je končal šele na razliko (16:14). »Zelo sem vesel naslova. Občutki so neopisljivi, način, na katerega smo osvojili pokal in ga vrnili v Pirej! To je bila zelo težka tekma, super finale proti zelo dobremu nasprotniku, ki je igral na visoki ravni. V kritičnih momentih je ekipa imela tisto, kar je morala, bila je osredotočena, pokazala karakter in bila enotna, kot prava ekipa! Do konca smo ostali skupaj, verjeli smo, da lahko osvojimo naslov. Kljub visoki prednosti Milona smo ohranili vero tudi v petem nizu in na koncu nam je uspelo. Ko mi je uspel blok in sem gledal žogo eno do dve sekundi v zraku, se mi je srce ustavilo! Dve sekundi sta se zdeli kot dve minuti! Vedno si bom zapomnil ta blok, velik trenutek za ekipo in zame. Nadaljevali bomo v tem ritmu, sezona je še dolga,« je povedal Štern za spletno stran Olympiacosa. Šterna in Alena Pajenka v dresu pirejskega kluba že 3. aprila čaka nadaljevanje grškega prvenstva, finale proti večnemu tekmecu – ekipi Panathinaikosa.

Zelo razpoložena je bila v Grčiji tudi Lorena Lorber Fijok, ki je z ekipo A.O. Thiras igrala četrtfinalni tekmi proti A.S.P Thetis. Na prvi tekmi, kjer je s soigralkami izgubila po treh nizih, je v statistiko vpisala 21 točk, na drugi tekmi pa je dodala 17 točk. Igralke Thirasa so tekmo dobile s 3:1, tako da sta ekipi igrali zlati niz, kjer pa so bile po izjemno napetem boju srečnejše nasprotnice iz A.S.P. Thetisa (16:18).

V italijanskem prvenstvu se je Nik Mujanović z Monzo pridružil Janu Kozamerniku in Gregorju Ropretu v polfinalu. Mint Vero Volley Monza se je po tesnih borbah z zmago na peti tekmi uvrstil v polfinale, kjer je že odigral prvo tekmo proti Itasu Trentino Jana Kozamernika. V polfinalu je prvo zmago dosegel Trentino, Kozamernik pa je k njej prispeval pet točk, na drugi strani jih je Mujanović za Monzo dosegel devet. Prve polfinalne zmage proti Allianzu Milano se je z ekipo Sir Susa Vim Perugia veselil Gregor Ropret. Eva Zatković je v 27. krogu prvenstva z ekipo iz Coma zmagala s 3:0, k zmagi nad ekipo iz Cremone pa je dodala devet točk.

V francoskem prvenstvu je Mija Šiftar z Volley Mulhouse Alsace v četrtfinalu slavila zmago s 3:2 nad Beziersom, prejšnji teden pa igrala tudi finale francoskega pokala. Tam so se s soigralkami pomerile z ekipo Neptunes de Nantes, ki je bil boljši s 3:0 (19, 18, 20) in prišel do zgodovinskega prvega pokalnega naslova. Na Poljskem sta Klemen Čebulj in Žiga Štern s svojima ekipama igrala tekme 28. kroga prvenstva in se oba veselila zmag. Žiga Štern je k zmagi ekipe Slepsk Malow Suwalki s 3:1 nad ekipo Grupa Azoty ZAKSA Kędzierzyn-Koźle prispeval 19 točk, 14 z napadom, 4 pa s servisom. Klemen Čebulj je v dresu Asseca Resovie Rzesowa s 3:0 premagal ekipo iz Lubina, v statistiko pa vpisal osem točk.

V Nemčiji je Sašo Štalekar z Berlinom naredil pomembna koraka k uvrstitvi v finale prvenstva. Berlinčani so na dveh tekmah polfinala dosegli dve zmagi s 3:1 nad ekipo SVG Lüneburg. Eva Pogačar je s Suhlom igrala še drugo tekmo četrtfinala nemškega prvenstva proti Potsdamu in klonila še drugič, tokrat z 0:3.

Drugi poraz v četrtfinalu romunskega prvenstva je s CSM Lugojem doživela tudi Mirta Velikonja Grbac, ki je v statistiko vpisala pet točk. Do druge zmage v četrtfinalu romunskega prvenstva za odbojkarje je prišel CS Rapid iz Bukarešte Dejana Vinčića, Urban Toman pa je moral z ekipo CSM Arcada Galati igrati še tretjo tekmo četrtfinala. Na drugi tekmi, kjer je imel Toman 40-odstotni sprejem, so namreč izgubili v treh nizih proti ekipi SCM Zalau, na tretji tekmi pa so Toman in soigralci za zmago prav tako potrebovali tri nize. To je sporočila Nina Jelenc. (konec)