10.06.2023 ob 15:08
Deli članek

Nagoja (MOREL)- Na turnirju lige narodov v japonski Nagoji so se slovenski odbojkarji v soboto razveselili druge zmage. Na tretji tekmi so z odlično igro s 3:1 ugnali aktualne olimpijske prvake Francijo. Na Daljnem vzhodu je slovenska reprezentanca pred tem v sredo s 3:1 premagala Srbijo, dan kasneje pa z 0:3 klonila proti Bolgariji. Do zaključka turnirja jo loči le še obračun z Iranom. Ta bo na sporedu v nedeljo ob 5.40 po slovenskem času.

Slovenski selektor Gheorghe Cretu je proti Franciji v udarno postavo vrnil Klemna Čebulja, ki je na mestu korektorja začel že proti Srbom, medtem ko je proti Bolgarom prednost pred njim dobil Matej Kök. Tekmo so začeli še podajalec Gregor Ropret, srednja blokerja Alen Pajenk in Jan Kozamernik, prosti igralec Jani Kovačič ter sprejemalca Tine Urnaut in Rok Možič.

Izbrana vrsta izpod Alp je dobro vstopila v obračun in po dveh zaporednih napakah Francozov povedla s 4:1. S tremi točkami je vodila še pri 7:4, nato pa so odbojkarji iz dežele Galskih petelinov napravili zasuk in povedli z 9:7. Tik pred zadnjo točko tekmecev je namesto Ropreta Cretu v igro na mesto podajalca poslal Uroša Planinšiča, kar se je kasneje izkazalo za eno ključnih potez na poti do slovenske zmage.

Slovenija se je v igro vrnila po treh dobrih servisih Kozamernika, ki jih je Možič kronal z močnim udarcem v polje za vodstvo z 11:10. V nadaljevanju sta bili obe ekipi tesno skupaj in uspešno zaključevali svoje napade. Francija se je znova nekoliko oddaljila po asu Thea Faureja za 21:19. Cretu je tedaj nemudoma segel po odmoru, uspešen napad Možiča in blok Planinšiča pa sta Slovenijo pripeljala do izenačenja na 21:21. Izid je bil poravnan tudi na 23:23, slovenska vrsta pa je niz uspešno sklenila po napakah tekmecev pri servisu in v napadu.

Osvojeni niz je Slovence še za odtenek bolj sprostil kar se je poznalo tudi na igrišču. Po napaki so resda zaostajali s 5:6, a nato po zaslugi dobre obrambe dosegli štiri točke zapovrstjo (9:6). Franciji se je po daljši izmenjavi uspelo približati na 11:10, a je odmor na zahtevo slovenske klopi tehtnico znova nagnil na stran slednje. Po izjemnih blokih Možiča in Pajenka je prednost poskočila na štiri točke (14:10), lepo prednost pa sta nato s soigralci, med katerimi je za nadvse uspešno razigravanje skrbel Planinšič, v nadaljevanju le še nadgradila. Iz protinapada je Urnaut Sloveniji priboril sedem zaključnih žog (24:17), ta pa je izkoristila že drugo.

V tretjem delu igre so zobe pokazali tudi Francozi. Po treh zaporednih napakah tekmecev so ušli na 7:4, s tremi točkami pa nato vodili še pri 17:14. Preko Možiča in Urnauta je Slovenija zaostanek nato večkrat stopila le na točko, priključek pa ujela po dobrem servisu Pajenka, ki je francosko vrsto vodil do napake v napadu (21:21). Nekdanji slovenski selektor Andrea Giani, ki danes vodi Francijo, je segel po odmoru, po katerem je slednja niz zaključila s štirimi zaporednimi točkami.

Na začetku četrtega niza je raven slovenske igre v napadu precej šepala, a ko je Cretu pri zaostanku s 7:10 svoje izbrance poklical na odmor, so ti povsem obrnili ploščo. Dva zaporedna asa Možiča za 13:12 sta Slovence znova izstrelila v ospredje. Francija je sicer nato uspela povesti s 14:13, a sledil je izjemen slovenski odgovor. Odlični servisi Pajenka so tekmecem povzročili nemalo težav, bloki Planinšiča, Kozamernika in Urnauta, ki je dodal še uspešen napad, pa so poskrbeli za vodstvo z 18:14. Slovenija je nato prednost suvereno zadrževala in niz za končno zmago dobila s 25:22.

V dresu Slovenije je bil z 21 točkami, izmed katerih je po dve dosegel iz bloka in pri servisu, najučinkovitejši Možič. S 16 (as in blok) mu je sledil kapetan Urnaut, osem jih je ob treh blokih dodal Kozamernik, sedem pa Čebulj.

Turnir v Nagoji je prvi izmed treh, na katerem bo nastopila slovenska reprezentanca v prvem delu lige narodov. V prihodnjih tednih se bosta podobna dogodka zvrstila še v francoskem Orleansu (20.-25. junij) in Pasay Cityju (4.-9. julij) na Filipinih. Na vsakem Slovence čakajo štiri tekme, na koncu pa se bodo v primeru uvrstitve med najboljšo osmerico prebili še v končnico, ki jo bo gostil poljski Gdansk.

Uroš Planinšič, slovenski reprezentant: "Zelo pomembno je, da smo se vrnili na zmagovalna pota. Po porazu proti Bolgariji je bilo razočaranje vidno. Energijo, ki je tedaj nismo imeli, smo tokrat pustili na igrišču. Zasluženo smo zmagali. Taktično smo se držali napotkov selektorja in potrpežljivo čakali svoje priložnosti. Ko so se te pojavile, smo jih izkoristili in prihajali do pomembnih točk. Zelo dobro smo igrali v obrambi, v pomembnih trenutkih s servisi pritisnili na tekmece in jih nato zaustavili z blokom. Sedaj se bomo skušali čim bolje spočiti. Raven igre sodelujočih ekip na takšnih turnirjih niha, a mi se moramo osredotočiti le nase in zaigrati čim boljše. Če bomo ponovili predstavo proti Franciji, se lahko nadejamo novega uspeha."

Gheorghe Cretu, selektor Slovenije: "Če smo proti Bolgariji v ključnih trenutkih pogrešali nekoliko boljši odnos do igre, se je proti Franciji to spremenilo. Tekmecem lahko uspevajo dobre poteze, s katerimi nate ustvarijo pritisk, a če ne prikažeš pravega odziva, si z igrišča lahko poslan zelo hitro. Francozi so na nas pritiskali z dobrimi servisi, medtem ko smo bili mi pri njih uspešni le v nekaterih trenutkih. Podarili smo jim precej točk, ko nismo zadeli igralnega polja. A v ključnih trenutkih, ko sta bili ekipi poravnani, smo kazali pravi obraz. Tudi v tretjem nizu je bilo tako. Izjemno sem ponosen na fante. V težkih trenutkih ni pomembna le odbojkarska igra, pač pa še precej drugih stvari. Vse, kar nas čaka v prihodnje, bo potekalo le še na višji ravni. V ligi narodov se vsak želi izkazati. Vesel sem predstave Uroša Planinšiča. Rad imam takšne bojevnike kot je on. Slovenija ima na klopi tudi še druge, za katere verjamem, da se bodo izkazali, ko bo prišel njihov čas in jih bomo potrebovali na igrišču."

LIGA NARODOV

Prvi turnir, Nagoja (Japonska), 6.-11. junij:

3. krog, sobota, 10. junija:
FRANCIJA : SLOVENIJA 1:3 (-23, -18, 21, -22)
Francija: Carle 15 (1 as), Faure 13 (3 bloki, 1 as), Jouffroy 10 (2 bloka), Tillie 9 (1 blok), Bultor 6, Corre 2 (1 blok), Motta Paes, Henry, Pothron, Diez, Basic, Henno, Loubeyre, Roehrig.
Slovenija:  Možič 21 (2 bloka, 2 asa), Urnaut 16 (1 blok, 1 as), Kozamernik 8 (3 bloki), Čebulj 7, Pajenk 5 (2 bloka), Planinšič 3 (3 bloki), Ropret 1, Kök, Toman, Bračko, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Ž. Štern.

4. krog, nedelja, 11. junija, ob 12.40 (5.40 SLO):
SLOVENIJA : IRAN (spletni prenos na volleyballworld.tv)

Že odigrano, 1. krog, sreda, 7. junija:
SLOVENIJA : SRBIJA 3:1 (29, -19, 20, 21)

VEČ O TEKMI

2. krog, četrtek, 8. junija:
SLOVENIJA : BOLGARIJA 0:3 (-24, -23, -17)

To je sporoči Aleš Močnik iz OZS. (konec)