18.10.2023 ob 17:38
Deli članek
Igrati jih bo morala ženska vrsta

Ljubljana (MOREL)- Z Evropske odbojkarske konfederacije so sporočili, da se bodo kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2026 odvijale že prihodnje leto. V boj za nastop na EuroVolleyju se bodo podale tudi slovenske odbojkarice, medtem ko moški izbrani vrsti kvalifikacij ne bo potrebno igrati.

Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) in Evropska odbojkarska konfederacija (CEV) sta se dogovorili za ključne spremembe v koledarju najpomembnejših tekmovanj pod okriljem obeh organizacij. Kot je že nekaj časa znano, se svetovna prvenstva ne bodo več odvijala na štiri leta, ampak na vsaki dve leti. Ob tem reprezentance za odbojkarski mundial ne bodo igrale kvalifikacij, temveč se bodo nanj uvrščale glede na svetovno lestvico.

Zadnje svetovno prvenstvo za moške smo spremljali lani, skupaj sta gostili Poljska in Slovenija, na njem pa so naši odbojkarji zasedli visoko 4. mesto. Ženske so se med seboj merile na Nizozemskem in Poljskem, Slovenke pa v elitni konkurenci doslej še niso nastopile. Najboljše reprezentance sveta bomo v boju za svetovni prestol spet spremljali leta 2025.

V letu 2025 bi se moralo odvijati tudi evropsko prvenstvo, vendar sta se FIVB in CEV dogovorili, da bo prihodnji EuroVolley na sporedu leto kasneje, torej 2026. Kvalifikacije zanj bodo potekale v dveh delih. Prvi trije krogi bodo odigrani med 17. avgustom in 1. septembrom prihodnje leto, drugi trije krogi pa med 14. in 19. junijem 2025 za moške ter 19. julijem in 3. avgustom 2025 za ženske. V kvalifikacijah bo nastopila le naša ženska izbrana vrsta, moška reprezentanca si je nastop na EuroVolleyju 2026 že zagotovila s tretjim mestom na letošnjem evropskem prvenstvu.

Srebrna evropska liga za ženske bo od 17. maja do 16. junija prihodnje leto, v njej bodo igrale naše odbojkarice, odbojkarji pa bodo v tem času v elitni ligi narodov, ki bo med 21. majem in 30. junijem, lovili vozovnico za olimpijske igre v Parizu. To je sporočila Ana Oblak. (konec)