24.03.2024 ob 22:44
Deli članek

Koper (MOREL) – Calcit Volley – i-Vent Maribor 3:0 (25, 26, 21) Športna dvorana Bonifika, gledalcev 1200, sodnika: Markelj, Tomec.

Calcit Volley: Planinšič 2, Vinkovič, Lazar, Karadža Pevc (L), Košenina (L), Nikolić 9, Okroglič 9, Mitrašinović 5, Brunet 27, Bakonji, Dulčev 7, Pavlović 5. Trener: Mladen Kašić.

Merkur Maribor: Fužir (L), Vodušek, Pernuš, Adžović 4, McConnell 6, Valenčič, Bračko 15, Kumer (L), Kržič 8, Donik 12, Fink 5, Novak. Trener: Sebastijan Škorc.

V polfinalu so mariborski odbojkarji poskrbeli za presenečenje in doma premagali ACH Volley ter se po nekaj sezonah spet uvrstili v finale, v katerem so zadnjič slavili leta 2006, kar je bila njihova četrta pokalna lovorika. Štiri jih imajo do zdaj tudi Kamničani, ki so v polfinalu s 3:2 v Novem mestu premagali Krko, do zadnje pa so prišli pred tremi leti, ko so v finalu premagali ACH Volley. V letošnji sezoni sta se ekipi v uradnih tekmah srečali šestkrat, petkrat so se veselili Kamničani, tudi pred tednom dni v finalu srednjeevropske lige v Pliberku, le enkrat pa Mariborčani. Tudi v Kopru smo videli izenačeno in razburljivo tekmo, ki so jo spet dobili Kamničani, s kar 27 točkami pa se je izkazal kubanski sprejemalec v dresu Calcit Volleyja, Lazaro Brunet.

S tremi zaporednimi točkami so Mariborčani v prvem nizu povedli z 9:6, vendar so Kamničani z asom Uroša Planinšiča s četrto zaporedno točko sami prišli do vodstva z 10:9. Varovanci Sebastijana Škorca so po lastni napaki kamniške ekipe še drugič na tekmi prišli do dveh točk prednosti (13:11), a je Uroš Pavlović z asom izenačil na 13:13. Pred vstopom v končnico niza so mariborski odbojkarji na servis Roka Bračka spet bili tisti, ki so prišli do manjše prednosti (21:19), vendar so Kamničani z blokom Pavlovića izenačili na 21:21. Z že deveto točko Lazara Bruneta je Calcit Volley prvi prišel do zaključne žoge, nato pa z blokom Tomislava Mitrašinovića in Pavlovića izkoristil tretjo.

V drugem nizu so Mariborčani do treh točk prednosti (4:1) prišli po drugem zaporednim bloku, tokrat je bil v njem uspešen Janža Janeza Kržič, ki je izkoristil tudi slab sprejem Kamničanov za vodstvo s 6:2. Z blokom tretjega Uroša v kamniški ekipi, Nikolića, se je Calcit Volley nasprotnikom približal na točko (7:8), toda po novem mariborskem bloku so spet zaostajali za tri (8:11). V še večjih težavah so bili Kamničani po srečnem asu Connorja McConnella, saj so še drugič v drugem nizu zaostajali za štiri točke (9:13), ob težavah na sprejemu pa so spet imeli težave na servisu. Zato pa je nov as za Mariborčane dosegel Bračko za vodstvo s 15:10, nato pa je bil v napadu za 17:11 uspešen Žiga Donik, vendar se Kamničani niso predali. Na servis Planinšiča so po njegovem asu in dveh lastnih mariborskih napakah izenačili na 19:19, zato je Škorc vzel še svoj drugi polminutni odmor, po njem pa je bil za njegovo ekipo trikrat zaporedoma uspešen Bračko. Toda tudi to Mariborčanom še ni prineslo zmage v drugem nizu, kajti po asu Bruneta so Kamničani izenačili na 22:22. V še eni napeti končnici so bili še enkrat več bolj zbrani odbojkarji Calcit Volleyja, ki so najprej ubranili dve zaključni žogi Mariborčanov, nato pa je Brunet z blokom izkoristil drugo.

V tretjem nizu je bila kamniška ekipa tista, ki je z blokom Pavlovića prva prišla do dveh točk prednosti (4:2), z novim blokom, tokrat Bruneta, pa do treh (9:6). Toda z asom Adžovića so Mariborčani ulovili kamniške odbojkarje na deseti točki, vendar je s tremi zaporednimi točkami Calcit Volley spet prišel do treh točk prednosti (15:12). Še bližje svoji peti pokalni lovoriki so bili Kamničani po točki Okrogliča v slogu slovitega Francoza N'Gapetha, ko so nasprotnikom pobegnili na 17:13. Neverjetni Brunet, ki je igral svojo najboljšo tekmo v dresu Calcit Volleyja, je z asom poskrbel, da so Kamničani povedli že z 22:17, imeli pa so tudi pet zaključnih žog. Tretjo je izkoristil Nikolić.

Izjave po tekmi

Mladen Kašić, trener Calcit Volleyja: »Na pogled je morda videti, da smo brez večjih težav prišli do zmage, toda daleč od tega. Mariborčani so prva dva niza odigrali odlično, odlično so servirali in nas spravljali v velike težave. Z nekoliko sreče smo dobili drugi niz, nato pa smo se umirili ter tekmo mirno pripeljali do konca, kar je zelo dobro, saj nas čez deset dni čaka že polfinale državnega prvenstva. Zelo sem zadovoljen, da smo prišli do zmage.«

Uroš Planinšič, igralec Calcit Volleyja: »Vedeli smo, da bo Maribor prišel še bolj lačen zmage, kot pred tednom dni v Pliberku in da bo zagotovo težje priti do zmage. To se je tudi zgodilo, res smo se morali boriti za vsako žogo. Odločalo je, da smo bili v končnicah nizov bolj zbrani od njih in mislim, da smo se zasluženo veselili lovorike.«

Sebastijan Škorc, trener i-Vent Maribora: »Borili smo se za vsako žogo, bili prva dva niza zraven, v drugem celo vodili s petimi točkami prednosti, ki smo jo zapravili, česar se, če želiš dobiti na tej ravni, ne smeš dovoliti. Da, izločili smo ACH, danes smo igrali dobro tekmo proti favoriziranemu Calcitu, ampak na koncu so prevladala izkušnje. Dali smo vse od sebe, Kamničani pa so bili boljši in so zasluženo zmagali.«

Žiga Donik, kapetan i-Vent Maribora: »Vse čestitke Kamničanom, ki so resda zmagali s 3:0, vendar smo jim bili prva dva niza zelo blizu, vendar nam je na koncu zmanjkalo nekaj zbranosti. Borili smo se skozi vso tekmo, vendar smo naredili kakšno napako preveč, odločale pa so malenkosti, toda na koncu zmaga tisti, ki prvi pride do 25. točke oziroma na razliko in tu smo bili premalo zbrani.« To je sporočil Miha Štamcar.(konec)