18.11.2023 ob 20:56
Deli članek
Kranjčani ustavili zmagoviti niz Kamničanov

Bošnjak-Brunet-Pavlovič/foto Klemen Brumec

Kranj (MOREL)– Hiša na kolesih Triglav – Calcit Volley 3:2 (21, 22, -17, -16, 13)Dvorana Planina, gledalcev 200, sodnika: Valentar, Miklošič.

Hiša na kolesih Triglav: Andovski, Nanut 16, Peruničić 8, Tučen 8, Fajfar (L), Snedec 9, Šikanič 1, Mali 1, Adžović 1, Jovović 18, Zalokar (L), Jančič 3. Trener: Sašo Rop.

Calcit Volley: Planinšič, Vinkovič, Lazar, Karadža Pevc (L), Košenina (L), Nikolić 8, Okroglič 8, Bošnjak 17, Mitrašinović 2, Brunet 27, Oman, Bakonji 1, Pavlović 8. Trener: Mladen Kašić.

Že po četrtkovi tekmi z Ribolo iz Kaštele v srednjeevropski ligi je Mladen Kašić, trener kamniške ekipe opozarjal, da igra njegovih varovancev ni več takšna, kot je bila pred derbijem z ACH Volleyjem in da jih, če bodo takšno igro nadaljevali, v Kranju čaka izredno težka tekma in da se kaj lahko zgodi, da bodo začeli izgubljati nize, morda tudi tekme. Njegova napoved se je uresničila že v uvodnem nizu, ki so ga dobili Kranjčani, tako kot tudi drugega. Čeprav so v tretjem in četrtem nizu prevladovali Kamničani, so v tie-breaku naredili preveč lastnih napak in bili zanje kaznovani s prvim porazom v letošnji sezoni. Na drugi strani so Kranjčani po zmagah v gosteh nad Merkur Mariborom in Panvito Pomgradom doma premagali vodilni Calcit Volley.

Da je kamniška ekipa daleč od igre, ki so jo kazali na že omenjeni tekmi z Ljubljančani, je napovedal že prvi niz. V njem so domači odbojkarji povedli s 4:1, nato pa prednosti niso več izpustili iz rok. Nekajkrat so se jim Kamničani sicer približali na točko zaostanka, zadnjič pri izidu 19:20, vendar so domačini po polminutnem odmoru Saše Ropa dosegli dve zaporedni točki, zadnjo Nenad Peruničić in prišli do vodstva z 22:19. Ob zbrani igri so jo ob napaki Kamničanov tudi ohranili.

Čeprav so gostje v začetku drugega niza povedli s 4:0, so Kranjčani po polminutnem odmoru z blokom Uroša Tučna izenačili na 4:4. Korak z domačo ekipo je do sredine niza držal Črtomir Bošnjak, toda po novi kamniški napaki so Kranjčani pobegnili za tri točke (18:15). Pred vstopom v končnico niza so Kamničani z napadom Tomislava Mitrašinovića izenačili na 19:19, spet pa so bile zanje v končnici usodne lastne napake. Varovanci Saše Ropa so dosegli štiri zaporedne točke za vodstvo s 23:19, njihovo vodstvo z 2:0 pa je z blokom potrdil Amadej Snedec. O slabi igri kamniške ekipe v prvih dveh nizih dovolj zgovorno govori podatek, da niso niti ene točke dosegli z blokom, do konca tekme so imeli nato tri, Kranjčani pa 12 blokov.

V tretjem nizu so se kamniški odbojkarji le prebudili. Veliko zaslug za njihovo boljšo igro je imel Lazaro Brunet, ki je bil v napadu skorajda nezaustavljiv, uspešen pa je bil tudi v bloku. Po treh njegovih zaporednih točkah so Kamničani povedli s 13:7, tudi v nadaljevanju niza pa je bilo vse bolj ali manj v znamenju kubanskega odbojkarja, ki je v tem nizu dosegel kar 13 točk.

Tudi v četrtem nizu so kamniški odbojkarji nadaljevali podobno igro kot v tretjem. Na servis Uroša Pavlovića so povedli s 4:1, po bloku Uroša Nikolića s 7:3, v nadaljevanju niza pa je bil še naprej nezaustavljiv Brunet, ki je imel tudi največ zaslug, da so Kamničani domači ekipi pobegnili za sedem točk (17:10). Domači odbojkarji so svoj zaostanek še znižali na pet točk (15:20), toda na servis Bruneta je bilo njihovih upov po preobratu konec. Razpoloženi Kubanec v dresu Calcit Volleyja je z uspešnim napadom svoji ekipi priboril prvo od devetih zaključnih žog, že prvo pa je sam izkoristil z asom za izenačenje na 2:2 v nizih.

Zmagovalca gorenjskega derbija je odločal peti niz, ki so ga bolje začeli domači odbojkarji, saj so po bloku Amadeja Snedca povedli s 3:1. Toda na servis Pavlovića, zadnjo je dosegel z asom, so Kamničani dosegli pet zaporednih točk za vodstvo s 6:3. Nalet gostov je skušal s polminutnim odmorom zaustaviti domači trener Sašo Rop, kar mu je uspelo le delno, kajti po bloku Nikolića je Calcit Volley tudi ob menjavi strani še imel tri točke prednosti. Toda po bloku Jovovića so se Kamničanom približali le na točko zaostanka (9:10), tako da se je po napaki gostov in izenačenju na 11:11 obetala nadvse zanimiva končnica. V njej so bili manj nervozni domači odbojkarji, ki so po dveh lastnih napakah gostov prišli do prve zaključne žoge. Že prvo so tudi izkoristili in to po novi lastni napaki kamniške ekipe.

Izjava po tekmi- Mladen Kašić, trener Calcit Volleyja: »Ekipa, ki je v prvih desetih tekmah sezone, tako v prvenstvu kot v Evropi naredila dobro vzdušje, je po tekmi z ACH Volleyjem zašla v manjše težave. To smo lahko po eni strani lahko tudi pričakovali, saj je bilo že na tekmah srednjeevropske lige čutiti, da nismo našli tiste kohezije in energije, ki nas je do takrat krasila. Nocoj je bilo zelo težko, tudi po zaslugi Kranjčanov, ki so se borili za vsako žogo in je ubranila tudi žoge, za katere smo mislili, da jih ne bi smela. Namesto, da bi nadaljevali z igro, ki smo jo prikazali v tretjem in četrtem nizu, smo v petem, čeprav smo vodili še vodili z 9:6, domačinom dovolili, da so s preobratom prišli do zmage. Kot da v končnici nismo več verjeli sami vase. Nimamo kaj, moramo iti naprej in se pripraviti na tekmo z Varšavo.« To je sporočil Miha Štamcar. (konec)