29.01.2024 ob 11:34
Deli članek
Možič in Zatković blestela v Italiji

Rok Možič/ foto Klemen Brumec

Ljubljana (MOREL)- Odbojkarji in odbojkarice so bili v preteklem tednu znova zelo dejavni v tujih prvenstvih. V Italiji sta se izkazala Rok Možič in Eva Zatković, Gregor Ropret pa se je veselil pokalnega naslova. Odlična sta bila tudi Žiga in Tonček Štern.

Sredi preteklega tedna so v italijanski ligi odbojkarji igrali tekme 16. kroga, vikend pa je bil namenjen finalnemu turnirju pokala. V državnem prvenstvu se je znova zelo izkazal Rok Možič, ki je v dresu Verone proti Monzi dosegel 25 točk in bil izbran za najkoristnejšega igralca tekme. Rana Verona je srečanje dobila z rezultatom 2:3. Dvajset točk je Možič dosegel v napadu, imel je štiri ase, pa tudi en blok. Jan Kozamernik je z Itasom Trentino prav tako zmagal (3:0) na tekmi proti milanski ekipi in v statistiko vpisal sedem točk.

Na finalnem turnirju italijanskega pokala je imela Slovenija dva predstavnika. Na koncu se je Gregor Ropret veselil pokalne zmage z ekipo Sir Susa Vim Perugia, ki je v finalu s 3:1 premagala ekipo Mint Volley Monza. Slednja je po napetem polfinalnem srečanju s 3:2 izločila Itas Trentino Jana Kozamernika, ki je v polfinalu pokala dosegel osem točk (6 v napadu, po eno pa s servisom in blokom).

V italijanskem prvenstvu je odlično igro v dresu Technoteama Albese Volleyja Como prikazala Eva Zatković. K zmagi z 0:3 nad Lpm Bam Mondovi je prispevala 25 točk, od tega 21 v napadu, tri s servisom in eno z blokom.

Razpoložena sta bila tudi Žiga in Tonček Štern. Slednji je v grškem prvenstvu k zmagi Olympiacosa s 3:1 nad ekipo AOP Kifisias prispeval 21 točk (19 v napadu, po eno s servisom in blokom). Za Olympiacos, ki vodi v grškem prvenstvu, je Alen Pajenk dodal deset točk (8 v napadu, po eno s servisom in blokom). Enak izkupiček kot njegov mlajši brat je zabeležil Žiga Štern. V poljskem prvenstvu je z ekipo Slepsk Malow Suwalki v 18. krogu dosegel zmago s 3:2 proti ekipi GKS Katowice, v statistiko pa vpisal 21 točk (17 v napadu, tri s servisom in eno z blokom). V preteklem tednu je dve tekmi poljskega prvenstva odigrala ekipa Klemna Čebulja Asseco Resovia Rzeszow, a doživela dva poraza.

Po dve tekmi sta v Nemčiji odigrali ekipi slovenskih reprezentantov Saša Štalekarja in Eve Pogačar. Štalekarjev Berlin je najprej doživel prvi poraz v sezoni proti ekipi Helios Grizzlys Giesen, nato pa z 0:3 premagal VC Bitterfeld-Wolfen. Na tej tekmi je Štalekar dosegel deset točk. V ženskem prvenstvu je bila ekipa Suhl Eve Pogačar prav tako polovično uspešna, s porazom in nato še zmago. V Romuniji je Mirta Velikonja Grbac prispevala tri točke k zmagi CSM Lugoja s 3:0 na tekmi z ekipo CSU Medicina CNUE Tirgu Mures, imela pa je tudi 50-odstotni sprejem. CS Rapid Bukarešta Dejana Vinčića je v 14. krogu dosegel zmago, tekma 15. kroga proti ekipi iz Temišvara pa je bila prestavljena. Urban Toman je imel na tekmi 14. kroga 17-odstotni sprejem, na tekmi 15. kroga pa tokrat ni bil v postavi. V Franciji je znova zelo dobro igrala Mija Šiftar, ki je dosegla 17 točk (10 v napadu, 4 s servisom, 3 z blokom). Njen Volley Mulhouse Alsace je s 3:1 premagal ekipo Vandoeuvre Nancy.

V Južni Koreji je Matej Kök ta konec tedna nastopal na tekmi vseh zvezd ter bil izbran za kralja napadalcev. Naslednja tekma državnega prvenstva ga čaka 31. januarja, ko se bo Seul Woori Card Woori Won pomeril z ekipo Samsung Bluefangs. Na Japonskem pa je Tine Urnaut z JTEKT Stings doživel dva poraza z 0:3 proti ekipi Panasonic Panthers. Na prvi tekmi je v statistiko vpisal enajst točk, deset v napadu in eno z blokom. To je sporočila Nina Jelenc (konec)