05.08.2023 ob 21:12
Deli članek
Na drugi tekmi boljše slovaške odbojkarice

Slovenska ženska reprezentanca

Puchovo (MOREL)- Slovenske odbojkarice so morale na drugi prijateljski tekmi v okviru priprav na evropsko prvenstvo priznati premoč Slovakinjam, ki so se jim tako oddolžile za včerajšnji poraz. Gostiteljice so bile v Puchovu boljše s 3:0 (16, 22, 18). Jutri se bosta reprezentanci na dodatni tekmi srečali še tretjič.

Slovenski selektor Marco Bonitta je drugi obračun s Slovaško začel s precej spremenjeno zasedbo, z Evo Pogačar, Evo Zatković, Sašo Planinšec, Mirto Velikonja Grbac, Mašo Pucelj, Loreno Lorber Fijok in Anjo Mazej. Tekmo so bolje, z vodstvom s 3:1, začele gostiteljice in po neuspešnih napadih slovenskih napadalk pri 9:6 prišle do treh točk naskoka. Varanje Pogačarjeve in točka Planinščeve sta našo vrsto približala na 9:10, a slabši sprejem Slovenk in blok Slovakinj sta ekipi spet oddaljila, zato je Bonitta pri 9:13 posegel po odmoru. A temu je sledil as Kormendyova za 14:9. po varanju Kosekove pa je razlika v korist slovaške vrste znašala že sedem točk (17:10). Z dobro igro v napadu in bloku je Pucljeva Slovenijo približala na 20:15, vendar je Šunderlikova vrnila z enako mero in našo klop pri 15:22 prisilila v prekinitev. Zatkovićeva je izničila prvo zaključno žogo domačih, ki pa so nato slavile s 25:16.

V drugem nizu sta bili ekipi poravnani na 4:4, za kar je bila v slovenski vrsti najbolj zaslužna Puceljeva, nato pa so Slovakinje s servisi Palgutove dosegle tri zaporedne točke za 7:4. Njihov niz je prekinila Zatkovićeva z napadom za 5:7, blok je dodala Velikonja Grbac. Palgutova in Šunderlikova sta bili ob mreži še naprej nezaustavljivi, zato je bil Bonitta pri zaostanku s 6:10 primoran poseči po odmoru. Slovenke niso izkoristile priložnosti, da bi izid znižale na 8:10, ob tem so tudi slabše sprejemale in grešile v napadih, Slovakinje pa so posledično prednost še povišale (13:8). Na servis Pucljeve se je Mazejeva dobro branila, protinapade sta zaključili Zatkovićeva in Lorber Fijokova, slovaški strateg se je pri 14:12 odločil za prekinitev. Po njej so njegove varovanke spet dobro servirale, si zagotovile dva protinapada in končnico začele s štirimi točkami naskoka (20:16). Planinščeva z blokom in Pogačarjeva z asoma za 19:20 sta Maška prisilili v drugi odmor. Slovakinje so vodile z 22:20, nato dvakrat ustavile slovenski napad in si zagotovile štiri zaključne žoge ter prek Šunderlikove izkoristile drugo.

Hrušecka je z dvema asoma Slovakinje v tretjem nizu hitro pripeljala do vodstva s 3:1, po napaki Šiftarjeve, ki je zamenjala Lorber Fijokovo, so domače vodile s 5:2. Žernovičova je prebila slovenski blok za 8:4, Kormendyovi pa je uspel as za 10:4. Sledili sta še dve napaki naših za 11:4 ter nov as Kormendyove, ki je za servisno črto ostala vse do 13:4, ko je dobro napadla Velikonja Grbac. Ta je zatem vknjižila še blok in as za 7:14, še en blok je uspel Planinščevi. Mašek je reagiral z odmorom, po katerem je Žernovičova dosegla as, Slovakinje so temu dodale še blok za 17:8. Bonitta je na igrišče namesto Planinščeve poslal Niko Milošič. Gostiteljice so še naprej narekovale ritem (20:13), da razlike niso še povečale, pa je bila zaslužna predvsem Velikonja Grbac z dobro igro v napadih. Kljub temu je bilo srečanje že odločeno, Slovakinje so niz mirno pripeljale do konca in se veselile zmage s 25:18.

Dodatno tretjo tekmo bosta reprezentanci Slovaške in Slovenije igrali v nedeljo, ob 11. uri.

Slovaška - Slovenija 3:0 (16, 22, 18)

Slovenija: Mlakar, Pogačar 5, Pucelj 9, Lorber Fijok 3, Zatković 13, Šiftar 7, Najdič, Velikonja Grbac 10, Milošič 5, Boisa, Mazej, Planinšec 4, Kukman, Banko, Ramić 7. To je sporočila Ana Oblak. (konec)