13.01.2024 ob 22:10
Deli članek
Na krilih Bruneta do treh točk v Mariboru

Lazaro Brunet/ foto Klemen Brumec

Maribor (MOREL) –Merkur Maribor – Calcit Volley 1:3 (-21, 21, -19, -18) Dvorana Tabor, gledalcev 80, sodnika: Novak, Tomec.

Merkur Maribor: Fužir (L), Vodušek 4, Pernuš, Adžović 2, McConnell 11, Valenčič 6, Bračko 17, Kumer (L), Kržič 9, Donik 5, Fink 3, Novak. Trener: Sebastijan Škorc.

Calcit Volley: Planinšič 3, Vinkovič 3, Lazar 1, Karadža Pevc (L), Košenina (L), Nikolić 6, Okroglič 7, Mitrašinović 13, Brunet 25, Oman, Bakonji, Pavlović 10. Trener: Mladen Kašić.

Na obeh letošnjih medsebojnih tekmah so kamniški odbojkarji visoko premagali Mariborčane, ki so po koncu prvega dela sezone ostali brez generalnega pokrovitelja Merkurja. Ob zadnji zmagi pred dobrim mesecem dni se je že v prvem nizu v dvorani Tabor težje poškodoval Črtomir Bošnjak, ki je že končal letošnjo sezono, toda tudi brez njega Kamničani domači ekipi niso prepustili niti niza.

V prvem nizu so prvi do dveh točk prednosti prišli Kamničani, ki so z blokom Lazara Bruneta povedli s 7:5, vendar so domačini z asom Žige Donika izid izenačili že na sedmi točki, po napadu Roka Bračka pa so oni prišli do dveh točk prednosti (10:8). Kamniški trener Mladen Kašić je posredoval s polminutnim odmorom, s tem zaustavil nalet domače ekipe, pred vstopom v končnico niza pa je Tomislav Mitrašinović poskrbel, da je Calcit Volley drugič na tekmi vodil z dvema točkama prednosti (19:17). Podobno kot ob njihovem prvem vodstvu z dvema točkama prednosti je izid že na 19. točki izenačil Donik. Tokrat se ni ponovil scenarij iz začetka niza, saj so Kamničani po dveh zaporednih točkah povedli z 21:19, z asom Uroša Nikolića pa so prišli do treh zaključnih žog za vodstvo z 1:0 v nizih. Z blokom je že prvo izkoristil Uroš Pavlović.

Drugi niz je bolje začela domača ekipa, ki je na servis Jošta Kržiča, dosegel je tudi en as in z blokom Mihe Finka povedla s 7:3. To je bil sploh prvi blok Mariborčanov na tekmi, na drugi strani so Kamničani v prvem nizu v tem elementu igre dosegli štiri točke. S prvim kamniškim blokom v drugem nizu je Brunet svojo ekipo približal na točko zaostanka (11:12), po dveh lastnih napakah domače ekipe pa so Kašićevi varovanci prvič v drugem nizu povedli (16:15). Za polminutni odmor se je tokrat odločil Sebastijan Škorc, ki je prebudil njegove varovance, ki so veliko bolje odigrali končnico niza. Pavlović je na 21. točki še izenačil izid, z blokom Bračka pa so domačini, podobno kot kamniški odbojkarji v prvem nizu, prišli do treh zaključnih žog. Po napaki gostov na servisu so izkoristili drugo.

Tudi začetek tretjega niza je pripadel mariborski ekipi, ki je z blokom Kržiča povedla s 6:3. Že na šesti točki so Kamničani izid izenačili, nato pa po zaostanku dveh točk (7:9), z asom Uroša Planinšiča samo prišli do prednosti dveh točk (11:9). S štirimi zaporednimi točkami se je tehtnica spet obrnila na mariborsko stran, a ne za dolgo, kajti po polminutnem odmoru je Jure Okroglič z dvema zaporednima točkama izenačil izid na 14:14. Z dvema zaporednima točkama Bruneta, drugo je dosegel z blokom in uspešnim napadom Mitrašinovića, so Kamničani pred začetkom končnice imeli dve točki prednosti (21:19), razpoloženi Kubanec v dresu Calcit Volleyja pa je po polminutnem odmoru domače ekipe še dvakrat njihov napad zaustavil z blokom. S tem pa mariborskih težav ni bilo konec, kajti z novim blokom, tokrat Pavlovića, ki je bil nato uspešen še v napadu, je Calcit Volley povedel z 2:1 v nizih.

Z blokom Timoteja Voduška je domača ekipa v začetku četrtega niza gostom pobegnila za tri točke (6:3), v še večjih težavah pa so bili Kamničani na servis Martina Valenčiča, ko so Mariborčani dosegli štiri zaporedne točke za vodstvo z 11:5. Zadnjo je z blokom prispeval Vodušek. Na servis Bruneta so gostje svoj zaostanek prepolovili (9:12), z blokom Dina Vinkoviča, ki je zamenjal Okrogliča pa so izid na 13. točki izenačili. Z novima blokoma Bruneta so Kamničani prvič v četrtem niz prišli do vodstva (17:16), ki so ga po dveh lastnih napakah domače ekipe povišali na tri točke (19:16). Po tem preobratu so se mariborski odbojkarji vdali v usodo, saj so do konca tekme naredili kar pet lastnih napak. Z njihovo lastno napako se je tudi končal derbi v Mariboru.

Izjava po tekmi Mladen Kašić, trener Calcit Volleyja: »Do zmage smo prišli zahvaljujoč kolektivni igri, kar je bila naša težava v nekaterih zadnjih tekmah, odlično je tekmo odigral Brunet, vse pohvale pa si zasluži tudi Uroš Planinšič, ki je odlično vodil svojo ekipo. V prvih dveh nizih so Mariborčani igrali zelo dobro in niti ne vem, kako smo se izvlekli v prvem nizu, pa tudi v tretjem so bili večinoma v prednosti, pa smo tudi ta niz dobili. V četrtem je bilo že 12:6 za domačo ekipo, ki je do konca niza dosegla le še šest točk. Preprosto nismo več delali napak na svoj servis, začeli servirati float servis, na drugi strani pa so domačini naredili veliko lastnih napak. Zadeli smo tudi z menjavami in resnično sem vesel, da smo prišli do zmage, ker smo v težkem položaju.« To je sporočil Miha Štamcar. (konec)