29.11.2023 ob 21:15
Deli članek
Najdič: pot do zmage vodi preko odličnega servisa in sprejema

foto Klemen Brumec

Kamnik (MOREL)- Odbojkarice Calcit Volleyja bodo v tretjem krogu skupine C v četrtek, ob 18. uri, v ljubljanski dvorani Tivoli gostile nemško ekipo Potsdam. Nemke so v prvem krogu v gosteh premagale poljski Grot Budowlani Lodž in doma izgubile s Fenerbahčejem, medtem ko so Kamničanke s Turkinjami ostale praznih rok v Carigradu, s Poljakinjami pa v Tivoliju.

Po sobotni prvenstveni zmagi nad Koprčankami so imele kamniške odbojkarice dva prosta dneva. Zanju se je njihov trener Bruno Najdič odločil namerno, kajti pred njegovimi varovankami je spet izredno naporen ritem tekem, ko si bodo tekme sledile ena za drugo. V četrtek jim tako v »goste« prihaja Potsdam, v nedeljo jih čaka derbi z Novo KBM Branikom v domačem prvenstvu, prihodnjo sredo pa gostovanje v Lodžu.

»Ne spomnim se, kdaj so imele igralke dva prosta dneva, saj se morajo po napornem novembrskem ritmu spočiti tako telesno kot psihično. Ta počitek so nujno potrebovale,« je svojo odločitev pojasnil Najdič, ki je že pred začetkom lige prvakinj dejal, da Potsdam sodi v tisto kategorijo ekip, proti kateri Kamničanke lahko razmišljajo tudi o tem, kako priti do zmage. Nekaj podobnega, je pred 14 dnevi veljajo tudi za poljsko ekipo, v kateri so slovenske državne prvakinje osvojile niz in bile blizu zmagi tudi v prvem nizu.

»Zavedati se moramo, da ima Potsdam zelo kakovostno ekipo, kar je potrdil z zmago v Lodžu. To je dejstvo. Vendar gre za dosti podobno ekipo, kot je bila poljska. Njihov trener, Italijan Riccardo Boieri, ima na voljo deset tujk, tako da določene zadeve lahko tudi kombinira, ampak po podatkih, ki jih imamo, njihova igra temelji na treh zunanjih igralkah, ob tem, da imajo tudi dobre blokerke. Videli bomo, kako uspešni bomo lahko. Želim si, da bi ponovili igro iz obeh tekem, ki smo ju v ligi prvakinj že odigrali, in da bi bilo čim manj slabih trenutkov, ki so bili proti Lodžu usodni. Sicer jih ni bilo ravno veliko, pa še vedno dovolj, da so nam Poljakinje pobegnile. Če teh slabih trenutkov ne bo, se bo morda pojavila priložnost za našo prvo zmago v tem tekmovanju,« se uspeha svoje ekipe nadeja Najdič, ki pot do zmage vidi predvsem v dobrem servisu in sprejemu. To pomeni, da bodo morale Kamničanke veliko tvegati na svoj servis.

»To je tista prva zadeva, ki jo najprej zahtevam od svoje ekipe, se pravi, agresiven servis. Ob dobrem servisu lahko prideš do prednosti in tu se bomo morali upati napadati ter paziti, da ne bo preveč napak. Druga zadeva, ki bo pomembna, da bo naš sprejem kakovosten, da bomo čim prej prišli do menjave servisa. Paziti bomo morali, da nasprotnice ne bodo v seriji prihajale do točk. Skratka, odločala bo igra servisa in sprejema ter napad. Tu ni kakšne velike filozofije, tako mi, kot oni imajo dovolj podatkov, tako da vemo vse drug o drugem. Preprosto rečeno, kakovost igre bo morala biti na najvišji možni ravni, če bomo želeli biti čim bolj enakovredni Nemkam in jih morda presenetiti.«

Odbojkarice Potsdama so bile lani druge v nemškem državnem prvenstvu, kar je bil do zdaj tudi njihov največji uspeh, druge pa so tudi po letošnjih sedmih odigranih krogih. Čeprav je kakovost, vsaj na papirju, na njihovi strani, v Ljubljano ne odhajajo s podcenjevalnimi toni do kamniških odbojkaric.

»Vsaka ekipa, ki je v ligi prvakinj, si je nastop v njej zaslužila zaradi svoje kakovosti in v njej ni slabih ekip. Mislim, da se bomo morale pošteno potruditi, če bomo želele priti še do svoje druge zmage v tem tekmovanju. Na to smo pripravljene in nadejamo se najboljšemu,« je pred odhodom v Ljubljano za klubsko spletno stran Potsdama dejala njihova sprejemalka Rodica Buterez.

Dobro pa se je na kamniško ekipo pripravil tudi Boieri, ki je v letošnji sezoni prvič glavni trener nemških podprvakinj. Zadnje tri sezone je bil pomočnik Špancu Guillermu Naranju Hernandezu.

»Gre za zelo mlado ekipo, v kateri so tri zelo izkušene igralke, Sara Hutinski, Andjelka Radišković in Sara Najdič. Pot v Ljubljano bo dolgotrajna, saj bomo leteli preko Pariza. Igrali bomo v gosteh, zato bomo morali biti previdni in že od začetka vajeti igre prevzeti v svoje roke,« je dejal italijanski trener na nemški klopi.

Že včeraj je do svoje tretje zmage v skupini C prišel Fenerbahče, ki je v Lodžu s 3:0 (24, 18, 19) premagal Grot Budowlani. To je sporočila Mateja Živoder iz Calcita. (konec)