25.10.2023 ob 22:06
Deli članek
Ob niz, ne pa tudi ob točke

Kamničanke se veselijo zmage/foto Klemen Brumec

Nova Gorica (MOREL) – GEN-I Volley – Calcit Volley 1:3 (22, -22, -13, -23), Dvorana OŠ Milojke Štukelj, gledalcev, sodnika: Novak, Tomec.

GEN-I Volley: Koren 12, Damjanović, Vulić (L), Aščerić, Godec 14, Blažič 19, Damjanović, Makuc 4, Mazej (L), Mohorič 2, Žigon 5, Podbršček. Trener: Vasja Samec Lipicer.

Calcit Volley: Rituper 4, Gorjup, Radišković 17, Šen 12, Najdič 2, Hutinski 8, Boisa 3, Pucelj 25, Čižman 3, Banko (L). Trener: Bruno Najdič.

V prejšnjem krogu so Kamničanke doma v svoji najboljši tekmi letošnje sezone nadaljevale svoj zmagoviti niz in še četrtič zaporedoma zmagale s 3:0, čeprav je bila na drugi strani mreže Nova KBM Branik. Več težav, da so prišle do svoje četrte letošnje zmage so imele Novogoričanke, ki so odpor Luke Koper strle v petem nizu, v petem nizu pa so v uvodnem krogu premagale tudi Mariborčanke. Tudi proti Kamničankam so bile na pragu petega niza, čeprav so igrale brez svoje prve korektorice Polone Frelih, toda na koncu so se nove zmage vendarle veselile aktualne državne prvakinje, ki pa so izgubile svoj prvi niz v letošnjem prvenstvu.

Čeprav so v prvem nizu kamniške odbojkarice po točki Lare Rituper, še lani igralke GEN-I Volleyja povedle s 4:1 in uspešnem napadu Maše Pucelj z 12:8, so po polminutnem odmoru Vasje Samca Lipicerja Novogoričanke z blokom Pie Blažič izenačile na 13:13. Do vstopa v končnico niza so gostje še vodile z 20:18, do preobrata pa je prišlo na servis Žane Godec, ki je z asom Novogoričanke popeljala do vodstva (21:20), po bloku Tie Koren pa je bilo že 23:20. Tudi v končnici so bili bolj zbrane domače odbojkarice, ki so izkoristile drugo zaključno žogo, ko je servis gostij končal v mreži.

Na krilih končnice prvega niza je domača ekipa začela drugega, saj je po novi napaki Kamničank povedla s 5:2. Na osmi točki so odbojkarice Calcit Volleyja izid izenačile, do prvega vodstva pa so prišle po uspešnem napadu Andjelke Radišković (12:11), ki je bila nato dosegla še asa. Tudi po polminutnem odmoru domače ekipe je kapetanka Kamničank izvajala še dva servisa, vendar je razpoložena Blažičeva, soigralke hitro vrnila v igro. Prav kapetanka novogoriške ekipe, ki je pred leti nosila tudi kamniški dres, je poskrbela še za eno zanimivo končnico, v kateri pa so bile gostje bolj zbrane in po točki Maše Pucelj izid v nizih izenačile.

V tretjem nizu so Kamničanke na servis Sare Hutinski domačinkam pobegnile za šest točk (8:2), na servis Asje Šen, ki je po poškodbi v prvem krogu spet zaigrala za Calcit Volley, pa že s 14:5. Niz je bil s tem odločen, predvsem je bila razpoložena Pucljeva, tako da so bile Novogoričanke brez pravih možnosti za kakršenkoli preobrat. Niz je z blokom končala Neja Čižman.

Čeprav so tretji niz visoko izgubile, se domače odbojkarice, ki so v prvih štirih krogih v Sportklub prvi odbojkarski ligi za ženske odigrale največ nizov, 18, najmanj, 12, pa Kamničanke in Ankarančanke, ki so edina ekipa brez osvojenega niza, niso predale. Kamničanke so po točki Radiškovićeve povedle z 10:6, vendar je Ana Žigon z asom izid na enajsti točki izenačila. S tem pa težav za kamniško ekipo še ni bilo konec, kajti po dveh novih lastnih napakah so za domačinkami zaostajale za tri točke (15:18). Domačinke so vodile tudi še z 19:16, vendar so s tremi zaporednimi točkami gostje izid izenačile na 19:19. V končnici niza so Novogoričanke po napadu Blažičeve prišle do dveh točk prednosti (22:20), toda na servis Hutinskijeve, ki je dosegla tudi dva asa in napadu Pucljeve so do dveh zaključnih žog za zmago prišle kamniške odbojkarice. Najbolj učinkovita igralka tekme, Maša Pucelj, je s svojo 25 točko svoji ekipi zagotovila še peto zaporedno zmago.

Izjava po tekmi: Bruno Najdič, trener Calcit Volleyja: »Že tekme nismo začeli, kot bi morali, čeprav smo sredi niza še imeli prednost, ki smo jo hitro zapravili. V drugem nizu smo sicer dvignili igro, kar je bilo dovolj za izenačenje v nizih, le tretjega pa smo odigrali tako, kar sem si želel, da bi igrali ves čas, kajti to je naša dejanska kakovost, ampak očitno je bilo to danes premalo, da bi še četrtega odigrali na podobni ravni. Skratka, spet veliko nihanj, preveč za našo ekipo, vidi pa se, da se še vedno lovimo v svoji postavi, ker nimamo klasične korektorice. To so objektivne zadeve, ki niso dobre za same igralke, vendar bi vseeno morali prikazati boljšo igro. Se pravi, nekaj je objektivnih zadev, zakaj smo igrali slabše, nekaj pa to, da sami nismo bili korektni do te tekme in smo zato imeli veliko težav. Na koncu je pomembno, da smo osvojili vse tri točke, si pa čestitke zaslužijo tudi domačinke, ki so igrale brez svoje prve korektorice in samo potrdile, da bodo v nadaljevanju sezone še nevarne.« To je sporočil Miha Štamcar. (konec)